Film

Prvi odjeci korone u kinematografiji

Nije se dugo čekalo da se filmadžije u tematskom smislu okrenu pojavi i efektima virusa Kovid-19. Prvi naslovi su već pred publikom, najavljuju se ili su u fazi snimanja. Globalni i opasni medicinski fenomen očekivano je zaintrigirao i filmske stvaraoce

Već u 2020. godini koja je zbog pojave koronavirusa znatno drugačija od decenija ovakvom opasnošću neometanog života, scenaristi i reditelji su se potrudili da uhvate korak i publici ponude umetničku obradu famoznog virusa. Niko ne može definitivno da utvrdi na kakav će odjek ti filmovi naići. Zbog generalnog odijuma koji prema ovoj temi vlada i brojkama kojima smo svakodnevno zasipani, zbog enormnog medijskog prisustva, jer osim možda svetskih ratova, nijedna tema nije zauzela toliko prostora, moguće je da je narodu svega preko glave pa će i filmovi sa ovakvim sadržajima biti ignorisani. Opet, ako se pojavi neko delo izuzetnog komercijalnog i/ili umetničkog kvaliteta, postoji velika šansa da auditorijum bude blagonaklon.

Youtube/printscreen

U svakom slučaju, prvi filmovi na temu korone su tu, pred nama. Još proletos pojavio se film Corona Zombies koji potpisuje američki režiser horora, Čarls Bend.  Zanimljivo je da je ovo ostvarenje nastalo u vreme karantina, a priča je sasvim jednostavna: Barbi (igra je Kodi Rene Kameron), devojka koja život provodi u kamp prikolici u Santa Moniki, susreće korona zombije zaražene virusom Kovid-19 kako se kreću među živima. Film je jako brzo snimljen i montiran a pojavio se na striming servisu Full Moon Features. Čarls Bend je iskusni vuk horora i nije propustio priliku koju mu je realni život nametnuo da pusti mašti na volju i napravi miks friške objektivne opasnosti i zastrašujuće imaginacije.

U produkciji čuvenog Majkla Beja (Armagedon, Loši momci, Perl Harbor, Transformersi) dolazi nam film Songbird, čija je priča smeštena u 2022. godinu. Junaci filma su Niko i Sara koji  zbog uvođenja mera protiv virusa ne mogu da ostvare fizički kontakt. Niko je imun na smrtonosni virus koji je mutirao (u priči on nosi naziv COVID-23), dok je Sara navodno zaražena. Niko se upušta u misiju spasavanja Sare, koja se mora čuvati i od postupaka vlasti, koja donosi i sprovodi nove, brutalne zakone. Premijera filma koji potpisuje Adam Mejson se očekuje u bioskopima u 2021. godini. Glavne uloge tumače Kej Džej Apa i Sofija Karson. Trejler filma se pojavio ovih dana.

Za razliku od niskobudžetnog B filma Čarlsa Benda, Songbird produkcijski deluje impresivno, a i ime Majkla Beja garantuje skupu rabotu.

I domaći filmski stvaraoci polako pripremaju umetnički odgovor na pandemiju. Uspešni i cenjeni srpski reditelj, Stevan Filipović, radi na nastavku svog vrlo gledanog i nagrađenog ostvarenja Pored mene (2015). Nastavak priče o srednjoškolcima i njihovim problemima i iskušenjima zove se Pored tebe. Ovaj film biće međunastavak, a poslednji treći deo nosiće naziv Pored nas. U priči filma Pored tebe glavna junakinja Ksenija, novinarka tabloida, kreće u potragu za nestalim drugom iz razreda u vreme izolacije.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend