Film

Seriji „Kruna“ tri Zlatna globusa

Netflix / Youtube screenshot
Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu "Nomadland", najbolju komediju filmu "Borat Subsequent Moviefilm", dok je kod televizijskih serija najviše nagrada osvojila Netfliksova "Kruna", objavljeno je na onlajn dodeli nagrada.
Netflix / Youtube screenshot

Ove godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, 78. po redu godišnja dodela nagrada održana je uglavnom virtuelno, a voditeljke svečanosti, Tina Fej i Ejmi Poler, dodelu Zlatnih globusa vodile su s dv lokacije – jedna iz Njujorka, a druga iz Los Anđelesa.

Nakon Oskara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nominovane i pobednike biraju članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA), a dodela ove godine bila je obeležena i prigovorima zbog manjka tamnoputih predstavnika u 87-članom HFPA udruženju.

„Nomadland“, rediteljke Kloe Zao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. U filmu glavnu žensku ulogu tumači Franses MekDormand, koja gubi sve u velikoj krizi 2008. godine, spakuje stvari u svoj automobil i odlučuje da živi nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma malog grada.

Zao je i pripala nagrada u kategoriji najboljeg reditelja, čime je tek druga žena u istoriji Zlatnog globusa kojoj je pripala nagrada u toj kategoriji.

U kategoriji najboljeg filma – mjuzikla ili komedije nagradu je pripala filmu „Borat Subsequent Moviefilm“ (Borat 2) sa Sašom Baronom Koenom u glavnoj ulozi, novinara iz Kazahstana koji nosi poklon za američkog potpredsednika Majka Pensea.

Koenu je ujedno za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodeljena Rozamund Pajk za ulogu u filmu „Jako mi je stalo“.

Čedvik Bouzman posthumno je dobio nagradu za najboljeg filmskog glumca u drami, šest meseci nakon što je njegova smrt u 43. godini šokirala obožavatelje širom sveta. Nagrađen je za vodeću ulogu u filmu „Ma Rainey: Majka bluza“, a u toj kategoriji između ostalih je bio nominovan i legendarni velški glumac Entoni Hopkins, dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Dej za film „The United States vs Billie Holiday“.

Netflix najuspešniji – po tri nagrade za „Krunu“, a dve za „Schitt’s Creek“

Netfliksova drama „Mank“, reditelja Dejvida Finčera, imala je najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu, ali je na kraju ostala praznih ruku.

Ali, striming servis video i TV sadržaja Netfliks sa šest nagrada u kategoriji televizijskih serija i četiri Zlatna globusa u kategoriji filma ipak je bio najuspešniji od svih distributera.

Neftliksova serija „Kruna“, koja prikazuje život britanske kraljevske porodice, tako je proglašena za najbolju dramsku televizijsku seriju. Ema Korin (25) koja u „Kruni“ glumi mladu princezu Dajanu, proglašena je najboljom glumicom u dramskoj televizijskoj seriji, pobedivši veteranke Oliviju Kolman i Loru Lajni. U kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji nagradu je osvojio Džoš O’Konor, koji u „Kruni“ glumi princa Čarlsa.

Den Livi i njegov otac Eugen glavni su glumci i kreatori Netfliksove serije „Schitt’s Creek“, priče o jednom bogatoj porodici koja je prisiljena da se preseli u mali grad, a koja je pobedila u kategoriji najbolje humoristične televizijske serije. Ketrin O’Hara iz te serije osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u televizijskoj seriji iz žanra komedije ili mjuzikla.

Veliki Netfliksov prošlogodišnji hit „Damin gambit“ pobedio je u kategoriji serija ograničenog trajanja.

Za najboljeg glumca u humorističnoj seriji Zlatni globus je dobio Džejson Sudeikis u za ulogu u seriji „Ted Lasso“, o treneru američkog fudbala koji je dobio posao u Londonu.

„Minari“ najbolju film na stranom jeziku

Korejsko-američki „Minari“ najbolji je film na stranom jeziku. a reč je o porodičnoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska porodica doseljava u državu Arkansas u potrazi za „američkim snom“.

Britanac Danijel Kaluuja osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hemptona, aktiviste Crnog Pantere u filmu „Juda i crni mesija“. Njegov sunarodnik Džon Bojega nagrađen je za sporednu ulogu glumca za ulogu u televizijskoj seriji „Mala sekira“ o životu crnaca u Londonu 1970-ih.

U kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu „Mauritanac“ nagradu je dobila Džodie Foster, dok je „Duša“ dobio nagradu za najbolji animirani film.

Džejn Fonda nagrada za životno postignuće u filmu

Američka glumica i aktivistica Džejn Fonda za životno postignuće u filmskoj industriji dobila je nagradu Cecil B. DeMille. Fonda je bila jedna od najvećih televizijskih zvezdi 1960-ih i 1970-ih godina, u filmovima kao što su „Barbarella“ i „Klute“.

Nagrada za životno delo na televiziji, nazvana po komičarki Kerol Burnet, pripala je pak 98-godišnjem televizijskom pioniru Normanu Liru, koji je kao scenarista i producent bio pokretačka snaga nekoliko serija koje su dominirale američkim televizijskim ekranima 1970-ih i 1980-ih, kao što su „All in the Family“ and „One Day at a Time“.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend