Film

Slika sudbine

Youtube/Printscreen
Slavni i nagrađivani roman Done Tart, ‘’Češljugar’’, 2020. godine pojavio se  u izdanju ‘’Derete’’ i u našim knjižarama, a sasvim korektno, povremeno i vrlo nadahnuto, pre dve godine ga je ekranizovao irski reditelj Džon Krouli. Osim kompleksne priče koja je na velikom platnu dobila adekvatan tretman, Kroulijev istoimeni film obeležila je nova mlada zvezda Holivuda, Ansel Elgort, kaže naš filmski kritičar Goran Jovanović

Film Češljugar koji je potpisao Džon Krouli, irski reditelj koji već duže vreme radi u britanskoj ili britansko-holivudskoj produkciji (Dečak A, Ima li koga?, Zatvoreni krug, Bruklin), nažalost nije ponovio komercijalni uspeh knjige Done Tart, ali je uspeo da njenu suštinu pretoči u zanimljivo, potresno i uzbudjivo filmsko štivo. Krouli je pronašao pravu meru da dočara zlehudu sudbinu dečaka Teodora Dekera, koji iznenada ostaje bez majke, nakon što je stradala u terorističkom napadu dok su se nadahnjivali delima vrhunskih slikara u njujorškom Metropoliten muzeju. Čudesan put slike pod nazivom ‘’Češljugar’’, dela holandskog slikara Karela Fabricijusa (1622-1654), poslužio je Krouliju za metaforu o Teovom opstanku i preživljavanju svih izazova u teškom dečačkom periodu, njegovoj želji da prebrodi sve muke odrastanja bez majke, uz sukobe sa neodgovornim i pohlepnim ocem, kao i vremenu boravka u porodici koja ga je usvojila i negovala pored vlastite dece.

Karel Fabricijus, kao da je i sam bio uklet. Bio je jedan od najtalentovanijih Rembrantovih učenika, ali su gotovo sva njegova dela uništena u eksploziji baruta u Delftu 1654. godine, kada je dobar deo grada nestao a tom prilikom poginulo je oko stotinu ljudi. Fabricijus, proslavljen delima ‘’Pogled na Delft’’, ‘’Češljugar’’ i ‘’ Straža’’, stradao je u nesreći kada je uništen njegov atelje s velikim brojem slika. Ipak, sačuvano je njih desetak da svedoče o darovitom umetniku. Među njima je i ‘’Češljugar’’, omiljena slika Teove nesrećne majke. Famozna slika kao da privlači nevolju, ali nekim čudnim udesima sudbine, ‘’preživeće’’ i eksploziju u muzeju, a od uništenja je spasava upravo Teo. Iza tog čina kasnije će, međutim, iskrsnuti čitav niz interesa, a na neki način, ‘’Češljugar’’, će sada već odraslog junaka uvući u podzemlje, jer će sliku u nekom momentu jedna banda koristiti kao jamstvo prilikom dilovanja droge. Taj prikaz krimi-miljea Krouliju baš i nije ‘’legao’’, jer on je više reditelj za dramske relacije. S druge strane, bitan momenat, a u vezi sa zapletom koji junaka uvlači u kriminalne aktivnosti jeste Teov susret sa Borisom, momkom ukrajinskog porekla koji zbog poslova svog oca živi od zemlje do zemlje, nigde se previše ne zadržavajući. Krouli prati niihovo druženje u detinjstvu i to su najzabavniji momenti filma. Već kad odrastu, dolazi i do sukoba, kad se interesna sfera ispreči, i to ponovo u obliku pomenute slike, jer je Boris zastranio i praktično uvukao Tea (koji se u međuvremenu bavi trgovinom antikvitetima) u opasne kombinacije sa kriminalcima.

Ima određenih padova i u glumačkim dometima, naročito u dubletima. Dok Ansel Elgort ima dobru ‘’sponu’’ sa Ouksom Feglijem, koji tumači Tea u dečačkom dobu, sjajan izbor harizmatičnog Fina Vulfharda za dečaka Borisa ne dobija adekvatan ‘’odgovor’’ u interpretaciji Aneurina Barnarda, kad ovaj lik odraste. U pozadini, ali u bitnim likovima po razvoj narativa, pojavljuju se glumci Sara Polson, Luk Vilson, Džefri Rajt i Nikol Kidman.

Prava na ekranizaciju ‘’Češljugara’’, za koji je Dona Tart dobila Pulicerovu nagradu 2014. godine za beletristiku, prodata su ubrzo nakon objavljivanja kompanijama Warner Bros Pictures i RatPac Entertainment. Film Češljugar premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Osim lošeg odjeka u bioskopima (producenti su izgubili negde oko 50 miliona dolara), Kroulijevo ostvarenje nije se proslavilo ni sa kritikama, ali ovo nije prvi primer da se određeni  višeslojni sadržaji solidnih vrednosti pokopaju na prvu (tu se naročito američki kritičari zalete u sahranjivanju), a vreme zatim bude naklonjeno delu. U slučaju Kroulijevog Češljugara ima materijala za tako nešto.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend