Film

Snimanja se ne prekidaju, filmadžije izuzete iz novih mera

Snimanje serija i filmova u Beogradu i na drugim lokacijama u Srbiji neće se prekidati zbog donetih novih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, s tim što su neke ekipe odlučile da odlože posao za desetak do 20 dana dok epidemiološka slika ne bude izvesnija, saznaje portal Nova.rs.
Youtube screenshot

„Poslali smo juče mejl Institutu Batut sa pitanjem o snimanjima filmova u skladu sa novim merama protiv širenja koronavirusa, a danas smo od Kriznog štaba dobili usmeno tumačenje da se one ne odnose na snimanja filmskih i TV ekipa, jer se to tretira kao rad, a ne kao svadbe i proslave. Ta snimanja, naravno, treba da se obavljaju uz sve preporuke i mere zaštite od virusa, što znači korišćenje maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i držanja fizičke distance“ kaže Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Trenutno se, prema našim saznanjima, snimaju serije “Kamiondžije” sa Nenadom Jezdićem i Tihomirom Stanićem u režiji Filipa Čolovića i “Drim tim” u režiji Dejana Zečevića, a pre nekoliko dana pala je i prva klapa “Beležnice” u režiji Miroslava Lekića sa Momčilom Otaševićem, Milenom Radulović, Milošem Samolovim i Anicom Dobrom u glavnim ulogama.

Ekipa serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre, čije snimanje je započeto još krajem maja, trenutno je na ranije planiranoj pauzi, kaže producent Dragan Gaga Đurković.

„U ovom trenutku smo na pauzi i proučavamo sve ovo što se dešava, pošto se sve menja i iz dana u dan stižu nove informacije, tako da ćemo da vidimo. Na pauzi smo do sredine sledeće nedelje, takvi su nam bili planovi i inače, i ovih dana ćemo da vidimo kakva je situacija i krenućemo da radimo. Moramo da se prilagođavamo“ kaže Đurković.

Đurković priča da je slično i sa drugim serijama gde je takođe producent, a snimanje bi trebalo da počne tokom leta.

„Čekamo da proverimo o čemu se radi, da se testiraju glumci, pratimo simptome… Ispalo je da imamo još jednog glavnog glumca u serijama, a to je korona. Znači, nije više samo glumci, autori, lokacije, sad imamo i koronu kao glumca koji nam utiče na život“ slikovit je Đurković.

On kaže da svi koji se sada bave snimanjem filmova i serija pokušavaju da nađu optimalna rešenja i da “snime sve što treba i oktobar dočekaju u postprodukciji”.

Boban Jevtić iz produkcijske kuće “Fajerflaj” kaže da se serije u Srbiji trenutno snimaju na više lokacija, ali da ekipe imaju dve opcije.

„Ili snimaju pa se prilagođavaju u trenutku, snimaju “od dana do dana”, u skladu sa onim šta moraju da urade, a ima i onih koji su jednostavno odložili sve za nekih 10-20 dana i čekaju da vide kakva će da bude situacija sa koronom“ kaže Jevtić.

On priča i da su na setovima gde se trenutno snima uvedene rigorozne mere i da se svi paze.

„Ekipe su smanjene na mininum, svi su pod vizirima, niko van ekipa ne dolazi na snimanje, svi su u rukavicama, pod maskama, zaista se primenjuju najstrože mere, jer bi u suprotnom moglo sve skupo da ih košta“ kaže Jevtić.

Što se serija iz njegove kuće tiče, on navodi da su uspeli da završe sve što je do sada bilo planirano, a da se u međuvremenu pripremaju za snimanja novih serija, među kojima bi prva trebalo da bude “Crna svadba”, za koju je prva klapa planirana za kraj jula.

„Za sad radimo pripreme, one mogu sada da se rade, a kad dođe do snimanja videćemo kako će se sve odvijati. Naravno da je sve ovo zabrinjavajuće i naravno da nećemo da žrtvujemo zdravlje ekipe niti bilo koga, ali mora i da se radi“ zaključuje Jevtić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend