Film

Triler ugušen stereotipima i bezvoljnošću

Ionako tešku godinu za filmski biznis, definitivno su dotukli i sami stvaraoci, srozavajući lošim sadržajima i učinkom i ono malo naslova koji su uspeli da nekako dođu do gledalaca. U takve proizvode uvrstio se špijunski triler Ejva (Ava, 2020), koji u ekipi ima solidnog reditelja i glumce od kalibra, ali je rezultat razočaravajući. O spisku slabih mesta u ovom filmu piše naš filmski kritičar Goran Jovanović.
Youtube/printscreen

Džesika Čestejn, dobra, voljena i popularna glumica nije skoro imala ovako loš film. Nešto slično se dešava sa neko vreme izuzetno eksponiranom Šveđankom internacionalne slave, Numi Rapas, koja je takođe utonula u pretenciozne žanrovske zavrzlame bez glave i repa, urušavajući ugled i trošeći kredit zvezde koja je plenila pažnju kritičara i mamila simpatije publike. Numi Rapas je, slično filmu Tejta Tejlora o kome govorimo, odigrala dobro obučenu špijunku u ostvarenju Majkla Apteda Unlocked, ali ovaj akcioni triler na temu terorizma, uprkos još uvek harizmatičnoj glumici i nekim solidnim akcionim scenama i obrtima, ipak je ostavio konfuzan utisak. U slučaju Rapas, karijeru nisu pospešili ni Stokholm Roberta Budroa (sa prilično drugačijim imidžom u retro priči, gde ona igra bankarsku službenicu koja se zaljubljuje u pljačkaša kojeg igra Itan Houk), kao ni Close rediteljke Viki Džuson. Isto u poslednje vreme doživljava i Džesika Čestejn, koja je igrala kod reditelja takve reputacije kakvu imaju Ketrin Bigelou (zahvaljujući toj saradnji nagrađena je Zlatnim globusom za 00.30 Tajna operacija) i Kristofer Nolan, a poslednje zaista upečatljive role imala u Gospođici Sloun, The Zookeeper’s Wife i Velikoj igri).

Tejt Tejlor nije netalentovan reditelj, ali je njegov zanat sporan jer posle blistavih kadrova (kao u Devojci iz voza), počesto gubi konce i brzo pada u ritmu i zanimljivosti, ostvarenja mu nemaju kohezioni faktor, čak i dobro scenaristički zamišljene priče iz potpuno nejasnih razloga potonu u dosadu ili odu u nekom krivom pravcu. Šteta, jer obično radi sa vrhunskim glumcima, pogotovo glumicama (Emili Blant, Džesika Čestejn, Oktavija Spenser, Vajola Dejvis).

Džesika Čestejn ovde igra smrtonosnu agenticu koja iz privatnih razloga želi da se povuče iz Organizacije formirane da svoj interes pronalazi u ucenama i likvidiranju visoko pozicioniranih biznismena.  Negde u prvih pola sata filma gledamo Ejvu, kako bez obzira na dosta privatnih problema poput bolesti majke (Džina Dejvis), vrlo profesionalno obavlja likvidacije (žrtva će biti najpre jedan francuski bogataš, a tu je i nemački biznismen) koristeći svoj atraktivan izgled kome ni jedna žrtva ne može da odoli, ali i čitav registar postupaka i darova obuke (lukavost, anticipacija, hitrina, vrhunsko baratanje oružjem…) kojima jedan vrhunski agent mora da raspolaže. Posle toga, reditelj na nevešt način pokušava da izazove u gledaocu razumevanje za traumatičan i poročan život Ejve Fokner, koja se dugo borila u čeljustima droge i alkohola, ali i porodičnih afera (odnos sa ocem). Previše dragocenog vremena odlazi na ove narativne rukavce i časove očaja junakinje, tako da se tok priče na koji ste realno bili pripremljeni prosto izjalovi. To bi bilo otprilike kao kad bi u filmu o Džejmsu Bondu izvukli neku njegovu frustraciju iz detinjstva ili mladosti i onda ga u nekoj sobi sa poluspuštenim roletnama gledali kako se, uz neprestano dolivanje viskija, glođe iznutra i preživljava tešku dramu, batalivši akciju.

Youtube/printscreen

Drugi tok, koji je iole trebalo da unese adrenalin, jeste želja šefa Organizacije da likvidira Ejvu, nakon njene odluke da napusti posao. I sve bi to bilo možda zanimljivo da glavnog ne tumači ‘’opet on’’ – Džon Malkovič. Neverovatno je to prenošenje istog tipa karaktera i do tančina istog načina interpretacije, po hiljaditi put. Njegove uloge u ovakvim sadržajima su verovatno nešto najpredvidljivije i najdosadnije u svetu filma.

Kad pogledate epizodiste iz filma Ejva, imate pomešane osećaje između tuge i nostalgije. Džina Dejvis pre nešto više od dve decenije, u saradnji sa Renijem Harlinom, držala je lekcije kako se kreira lik vrhunske akcione heroine u filmu Dug poljubac za laku noć. Ovde bespomoćno leži u krevetu posle operacije i vidi se da je nekada slavna glumica van ozbiljnih angažmana i da se starost odrazila i na izgled i na karijeru. Epizodistkinja Džoan Čen tokom 90-ih takođe je znala da pleni akcijom. Kolin Farel izgleda da ne može više da se vrati u korektnom obliku u ovakvim sadržajima, tako da je bolje da ostane u raspoloženju kvalitetnog aktera bizarnih intimističkih erotskih i psiholoških storija iz ezoterične radionice Jorgosa Lantimosa.

Među svežijim naslovima o akcionim heroinama iz špijunskih trilera, ovo je jedan od najslabijih. Ana Lika Besona sa Sašom Lus ili Crveni vrabac Frensisa Lorensa sa Dženifer Lorens, deluju u odnosu na Ejvu kao klasici.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend