Film

U susret Sarajevo Film Festivalu

PROMO/Sarajevo Film fest
Festival sa najboljim takmičarskim programom i najrenomiranijim gostima u regionu po 27. put biće održan od 13. do 20. avgusta. Šta nas očekuje ove godine u nizu selekcija čitajte u tekstu našeg saradnika Gorana Jovanovića .

Sarajevo Film Festival je manifestacija koja je kroz bezmalo tri decenije svog postojanja rasla u kvalitativnom smislu, a svetske zvezde i najuglednija rediteljska imena rado su dolazili u glavni grad Bosne i Hercegovine. Odlično koncipiran program sa nizom selekcija nudio je u izdanjima ovog festivala izvrstan presek kinematografskih dometa, naročito iz regiona i Evrope.

Ove godine u takmičarskom programu celovečernjeg igranog filma publika će po izboru selektorke Elme Tataragić, poznate scenaristkinje (Snijeg, Šavovi, Bog postoji, ime mu je Petrunija), videti 10 ostvarenja koja će se boriti za nagradu Srce Sarajeva. Regionalnu premijeru u Sarajevu imaće srpski film Kelti Milice Tomović. Iz Hrvatske stiže Murina Antonete Alamat Kusijanović, film koji je nagrađen Zlatnom kamerom u Kanu za najbolji debi, čime je hrvatska kinematografija zabeležila jedan od najvećih uspeha u poslednjih 30 godina. Iz regiona stižu još Elegija lovora Dušana Kasalice (Crna Gora, Srbija), te kosovsko-francuska koprodukcija Brdo na kojem riču lavice Luane Bajrami. Iz Mađarske stiže film Stvari vredne suza Kristine Grosan, a iz Grčke/Francuske delo Mesec, 66 pitanja Žaklin Lencu. Tu je i Tražeči veneru, još jedno delo iz tzv. Kosova a potpisuje ga Norika Sefa.

U programu je i nemačko-austrijska koprodukcija Velika sloboda Sebastijana Meisea. Tu je i film iz Gruzije Bebia, jedina čežnja moje duše u režiji Juje Dobračkus. Sa jednim naslovom biće zastupljena i sve kvalitetnija bugarska kinematografija, koja se sa nekoliko ostvarenja koja su potpisali Stefan Komandarev i rediteljski par Kristina Grozeva/Petar Valčanov nametnula kod publike, kritike i u festivalskim krugovima, gde su dobila i prestižna priznanja.

U Sarajevu će biti prikazan film Žene plaču koji potpisuju Vesela Kazakova i Mina Mileva, a friško delo stiže sa Kanskog festivala. Gro filmova iz ovog programa imaće regionalnu premijeru, a dva čak i svetsku.

Žiri ovog takmičarskog programa radiće u sastavu: Jasna Đuričić, glumica, predsednica žirija, Majk Kejhil, scenarista i reditelj, Lili Horvat, scenaristkinja i rediteljka, Eva Sanđorđi, umetnička direktorka Festivala u Beču, i Martin Švajghofer, izvršni direktor AFC (Austrian Film Commision). Oni će dodeliti nagradu Srce Sarajeva za najbolji film, reditelja, glumicu i glumca u ovoj selekciji. Naša sjajna glumica Jasna Đuričić, posebno hvaljena za maestralnu rolu u BiH filmu Quo vadis, Aida Jasmile Žbanić, dobila je tu čast da bude predsednica žirija na ovogodišnjem festivalu.

PROMO/Sarajevo film Fest

U takmičarskom programu dokumentarnog filma kao regionalna premijera biće prikazan film Potreba za mržnjom Filipa Čolovića, a tu je i ostvarenje Marte Popivode Pejzaži otpora (Srbija, Francuska, Nemačka).

Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend