Film

Zlatni dvojac: Berg i Volberg

Film Spenserova pravda (Spenser Confidential, 2020) na efektan način potvrđuje jednu od najplodnijih rediteljsko-glumačkih saradnji savremenog američkog filma. Žestok akcioni krimić o osvetničkoj misiji detaširanog policajca, koji je smrt za svoje kolege ogrezle u nasilju i prljavim poslovima, još jedan je biser u niski koja krasi karijere reditelja Pitera Berga i glumca Marka Volberga. Kako su kroz godine saradnje funkcionisali i šta pleni u njihovom novom filmu čitajte u recenziji našeg filmskog kritičara Gorana Jovanovića

Od 2013. do 2016. izvrsni američki reditelj Piter Berg (Very Bad Things, Hancock), u sklopu svoje “stvarnosne faze“, napravio je tri punokrvna akciona filma sa izuzetnim adrenalinskim potencijalom i dramskim jezgrom koje vuče korene iz života i izuzetnih, fatalnih okolnosti. U sva tri ostvarenja Mark Volberg je diskretni heroj iz nužde, koji sve trpi i savladava, da li u koži marinca u talibanskom osinjem gnezdu (Jedini preživeli), elektroničara na havarisanoj naftnoj platformi (Pakao na horizontu) ili bostonskog policajca u lovu na teroriste (Bostonski heroji).

Sva tri filma bazirana su na istinitim događajima i ličnostima, a njihova umetnička nadgradnja i estetsko transponovanje su zaista impresivni, uz neprestanu dinamiku, tvoreći visokonaponski gledalački doživljaj i provocirajući uzbuđenje. Bergova nezvanična trilogija je apoteoza zajedništva u nevolji, spremnosti na žrtvovanje u borbi sa višim i (ne)očekivanim silama, herojstva koje nekad proističe iz profesionalizma, ali češće iz karaktera.

Lone Survivor prati studioznu i temeljnu pripremu operacije čiji je cilj likvidacija talibanskog lidera Ahmada Šaha, usred rata u Avganistanu. Četvorica pripadnika Mornaričkih foka koji su određeni za realizaciju plana biće ometeni potpuno banalnom pojavom dvojice čobanina i njihovog dede sa gomilom koza. Razotkrivene pozicije, vojnici shvataju da njihov plan pada u vodu. Odstupanje i povlačenje ići će mnogo teže nego što su mogli da zamisle i jedino će preživeti snajperista Markus Lutrel (Volberg).

U Deepwater Horizon Piter Berg donosi umetničku rekonstrukciju fatalne eksplozije naftne platforme u Meksičkom zalivu, aprila 2010. godine, koja je odnela 11 života i napravila ogromnu ekološku štetu. U filmu dominiraju Volberg kao elektroničar Majk Vilijams, Kurt Rasel kao Džimi Harel i Džon Malkovič kao Donald Vidrajn, preterano samouvereni i nadmeni predstavnik kompanije koja je bila odgovorna za bezbednost i rukovođenje naftne platforme koja, pokazaće se, nije funkcionisala po visokim tehnološkim standardima, što je izazvalo najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD.

Tema filma Patriots Day je bombaški napad Džohara Carnajeva i njegovog brata Tamerlana za vreme trajanja Bostonskog maratona, 15. aprila 2013. Kreće potraga za teroristima, a sjajnim bostonskim policajcima podrška stiže od specijalnih agenata FBI. Volberg tumači Tomija Saundersa, jednog od istaknutih pripadnika policije koji aktivno učestvuje u istrazi i hvatanju terorista, a zapažene role ostvarili su Džon Gudmen, Kevin Bejkon i Džej Kej Simons.

Berg režira racionalno i strpljivo, efektno gradeći tenziju oko svojih uzbudljivih stvarnosnih hronika. Tu gotovo da nema praznog hoda, sekvence su sjajno osmišljene, a celina pleni. Unutar ovih žestokih priča ’’otmu’’ se poneki segmenti koji nose poseban dramaturški naboj izvan glavnog akcionog toka. U Lone Survivor to je dilema četvorice foka kako se rešiti iznenadnih svedoka njihove tajne operacije. U Deepwater Horizon to je sumnjičavost prekaljenog Džimija Harela (Kurt Rasel), koji miriše katastrofu i naslućuje površnost, lakomost i pohlepu koje oličava Vidrajn (Malkovič sa likom iz arsenala njegovih ljiga, koje igra skoro čitavu karijeru). U Patriots Day odskočio je razgovor koji tokom istrage vodi specijalno obučena policajka sa ženom jednog od terorista odgovornih za bombaški napad na Bostonskom maratonu.

Interesantno je da su karijere Pitera Berga i Marka Volberga krenule u pozitivnom smeru kad su se manuli ćorava posla i mladalačkih zabluda. Berg je karijeru tanušnog glumca (doduše, bio je u solidnom izdanju u Shockeru Vesa Krejvena) usmerio ka poziciji jednog od najsposobnijih reditelja modernog američkog filma, ’’Hoksa današnjeg Holivuda’’, a Volberg je od repera Markija Marka najpre stidljivo a potom neumoljivo gradio stabilan status jednog od najtraženijih glumaca već dobre dve decenije. Uz Džejmsa Greja i Pola Tomasa Andersona, Berg je jedan od reditelja koji je umeo iz ovog momka da izvuče visoku klasu.

Njihova četvrta saradnja, Mile 22 (2018), finansijski je dobro prošla, ali je taj film jedini sporan što se tiče kvaliteta.Ta špijunska akcija ispala je prilično haotična.

Spenserova pravda, plasirana na Netfliksu, najnovije ostvarenje čuvenog umetničkog dvojca isporučuje još jednu efektnu dozu akcije i zabavnog sadržaja, sa ubedljivim i interesantnim narativom o serpikovskom pročišćavanju podlih i korumpiranih policijskih redova. Bostonski policajac Spenser (Mark Volberg) završio je u zatvoru nakon raskrinkavanja jedne policijske afere i nameštaljke za zločin. Plemeniti i pravednički živac u Spenseru ne miruje ni nakon izlaska iz zatvora i on rešava da se nakon ubistva poštenog službenika Terensa obračuna sa prljavim policajcima kojima su profit od narkotika, nasilje i ubistva nepoželjnih svedoka važniji od časnog služenja javnom redu i miru. Spenser se ne štedi, puno rizikuje, ali osetljiv na smeće u policijskim redovima, upotrebiće svu svoju fizičku veštinu (film sadrži više pesničenja od prizora u kojima se puca), profesionalnu domišljatost i obuku da razvali uniformisano smeće koje je svoje grabežljive pipke pustilo ugrožavajući sistem i zdravlje ljudi. U tome mu pomažu Houk (Vinston Djuk), preporučen od njegovog mentora, starog bokserskog trenera Henrija (sjajni veteran Alan Arkin), i bivša cura Sisi (Ilajza Šlezinger). Završnica filma je gotovo spektakularna kada Spenser, koji se u međuvremenu obučavao za vozača teških vozila, uleti kamionom u finalni obračun sa svojim protivnicima.

Film ima vrlo duhovitih momenata i priličan je broj komičnih situacija. Uostalom, Spenserova pravda se i vodi kao akciona komedija. Po Bad Boys matrici, uz buddy-buddy formulu, Bergov film donosi dovoljno zabave, iako nije hit kalibra onoga u kome brzinu i plemenito ludilo demonstriraju Vil Smit i Martin Lorens. Ipak i Volberg i Vinston Djuk su zabavni i kompatibilni partneri.

Veliko osveženje predstavlja ženski lik u ovoj priči. Ilajza Šlezinger je sjajno donela Sisi,  koja je bezobrazna, atipična, podjednako hladnokrvna i vatrena, sa neverovatnim retoričkim biserima, pravi ženski mangup. Iako je njen odnos sa Spenserom opak i nemilosrdan, žar među njima nikada nije prestao (žestoka scena seksa u toaletu to potvrđuje), a ni njena podrška u trenucima dok se Spenser bori protiv šljama.

Spenserova pravda rađena je prema scenariju Šona O’ Kifa i Brajana Helgelanda koji su inspiraciju pronašli u romanu Wonderland  Ejsa Etkinsa.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend