Film

Zlatni globusi ‘’Zemlji nomada’’ i ‘’Boratu’’

Youtube screenshot
Dok je dvostruki trijumf ‘’Zemlje nomada’’ Kloi Žao u katergoriji drame (najbolji film i najbolja režija) sasvim očekivan, što ovaj film ozbiljno priprema i za oskarovsku pobedu, izbor novog naslova iz serijala o ‘’Boratu’’ (komedija ili mjuzikl) čini se da je ipak iznenađenje, ali i satisfakcija za komičnu subverziju i umetnički bezobrazluk Saše Barona Koena, koji je takođe nagrađen, komentariše naš filmski kritičar Goran Jovanović.

Prošle nedelje na nečemu što je pre ličilo na nabildovanu zoom konferenciju nego na svečanost dodele jedne prestižne filmske nagrade, a sa domaćinstvom u Los Anđelesu i Njujorku, obavljena je dodela Zlatnog globusa po 78. put.

Fascinantni niz priznanja koji je Nomadland Kloi Žao pokrenuo u Veneciji, osvojivši Zlatnog lava, preko nagrade u Torontu i odluke američkih kritičara da afirmišu ovu socijalnu dramu o žrtvama svetske ekonomske krize, krize u SAD, loših proračuna i finansijskih malverzacija, koji su prinuđeni da svoj život provode na točkovima u kućama putujućim, u kombijima ili kamp-prikolicama, kao moderni nomadi, nastavio se i kada je u pitanju nagrada Zlatni globus. To je najbolja drama i najbolje režirani film u toj kategoriji. Kloi Žao je druga žena koja je dobila Zlatni globus za režiju u istoriji ove nagrade (prva je bila Barbra Strejsend za film Yentl davne 1983. godine). Iako bar 80 posto zasluga za uspeh ovog filma nosi briljantna interpretacija Frensis Mekdormand, nagrada ju je ovoga puta mimoišla jer je otišla u ruke pevačice Andre Dej koja je igrala Bili Holidej u filmu The United States Vs. Billie Holiday. Iskreno, ovo se može tumačiti kao prilično iznenađenje jer su u konkurenciji bile, recimo, i sjajne glumice poput Vanese Kirbi (Pieces of a Woman) i Keri Maligan (Promising Young Woman).

Pokojni glumac Čedvik Bouzmen, koji je preminuo prošlog leta, nagrađen je za dramsku rolu u filmu Ma Rainey’s Black Bottom.
Neverovatni gubitnik ovogodišnje dodele je odličan film Mank Dejvida Finčera, o odnosima u starom Holivudu u vreme nastanka remek-dela Orsona Velsa Građanin Kejn, kao i o određenom rivlastvu i borbi za dokazivanje autorstva ključnih ideja i zapleta iz tog ostvarenja, između Velsa i scenariste Hermana Mankevica. Od šest nominacija nijedna nije konvertovana u Zlatni globus. Ipak, mislim da će vreme raditi za Finčerov film, čak ako se slično provede i u raspodeli Oskara.

Saši Baronu Koenu, nesumnjivo drčnom i hrabrom glumcu koji satiru, ali i silnu količinu glupiranja i vulgarnosti, koristi za saopštavanje istine o nelogičnostima, nebulozama i uvrnutostima savremenog sveta, ne štedeći nikoga, najmanje Amerikance, na neki način počelo je da se isplaćuje. On verovatno neće dostići glumački sjaj i domete jednog Toma Henksa ili, u manjoj meri, Džima Kerija, ali da podsetim da su ova dva glumca počela ludiranjem u svojim prvim filmovima, a ovaj drugi i neverovatnim kreveljenjem. Vremenom Henks je postao glumački velikan sa nekoliko remek-dela u svojoj filmografiji, a i Džim Keri je ostvario neke sjajne uloge sarađujući sa vanserijskim rediteljima (Piter Vir, Miloš Forman, Frenk Darabont). Saša Baron Koen je dobio nagradu za najboljeg glumca u komediji za ostvarenje u Boratu 2 koji je režirao Džejson Voliner, a ovo ostvarenje proglašeno je za najbolje u kategoriji komedija/mjuzikl. Ko zna, možda je ovo bilo priznanje što je Trampa neštedimice izvrgavao ruglu, kao i Majka Pensa.

Rozamund Pajk je dobila nagradu na najbolju glumicu u kategoriji komedija/mjuzikl za rolu u ostvarenju I Care a Lot Džonatana Blejksona, crnoj komediji sa primesama trilera.

Nagrada za najbolji film na stranom jeziku još jednom vezana je za Južnu Koreju. Prošle godine to je bio Parazit Bong Džun Hoa a ovoga puta Minari u režiji Lija Ajzaka Čunga. U pitanju je poluautobiografska priča autora filma, a radnja prati porodicu južnokorejskih imigranata koji pokušavaju da se prilagode životu u ruralnoj Americi tokom 80-ih godina prošlog veka.

Virtuelna ceremonija dodele Zlatnih globusa, koju dodeljuje 87 članova Holivudskog udruženja stranih dopisnika (HFPA), grupe međunarodnih novinara sa sedištem u Kaliforniji, nije logično imala šmek iz vremena bez pandemije, ali i u ovakvim uslovima donela je malo glamura i takmičarskog duha u pomalo zamrlom i prilično oštećenom svetu filmske industrije. Ceremoniju su vodile zvezde nekadašnje izuzetno popularne emisije Saturday Night Live, Tina Fej i Ejmi Poler. Prvi put se dogodilo da se dodela vrši na dve strane američke obale, u Njujorku i Los Anđelesu.

Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend