Muzika

Apelacioni sud ukinuo zabranu korišćenja imena EKV

Zadužbina Milan Mladenović
Privredni apelacioni sud ukinuo je privremenu meru zabrane korišćenja oznake EKV u nazivu konkursa “EKV: Tvoja pesma”, koji su realizovale “Mascom” i “Tin Drum Music”.
Zadužbina Milan Mladenović

Ovo je prvi, ali izuzetno važan korak, ka ispravnom okončanju spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv naših kompanija, a sve u cilju sticanja monopola u korišćenju naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV, saopšteno je iz ove dve firme.

Privredni sud u Beogradu je početkom novembra 2020. privremenom merom, na zahtev Zadužbine Milana Mladenovića, zabranio kompanijama “Mascom “i “Tin Drum Music” da koriste znak EKV u nazivu njihovog konkursa “EKV: Tvoja pesma”. Odlukom suda, kako je tada saopšteno iz Zadužbine, pomenute kompanije ne samo da ne mogu da koriste znak EKV u vezi sa konkursom, nego ni na bilo kojoj poslovnoj dokumentaciji, internet stranicama ili reklamama. Međutim, ove dve kompanije saopštile su danas da je Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru, čime su sporenja oko korišćenja naziva imena benda očigledno nastavljena.

Borba oko korišćenja žiga EKV počela je u oktobru, nakon što su “Mascom” i “Thin Drum Music” raspisali konkurs “EKV: Troja pesma” i pozvali mlade bendove da učestvuju, navodeći da je “cilj konkursa nastavljanje najlepše stvaralačke tradicije na tragu kreativnosti i umetničkog potencijala kakav je imao upravo EKV kao jedna od najvećih jugoslovenskih rok grupa, velikim zalaganjem svih svojih članova”.

Iz Zadužbine Milana Mladenovića odmah su reagovali i zatražili zaštitu “od svih koji neovlašćeno koriste ime grupe i Milanovo ime”, ističući da su kao “jedini legalni naslednik zaostavštine Milana Mladenovića zaštitili žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu” i da su tako “jedina institucija koja ima prava da koristi nazive i žigove EKV ili Ekatarina Velika prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime i ime grupe”.

Rasprava o tome ko ima prava da koristi ime Milana Mladenovića i EKV potom se preselila i na sud.

Privredni sud zabranio je privremenom merom dvema kompanijama da koriste znak EKV u nazivu konkursa, nakon čega su “Mascom” i “Thin Drum Music” nastavili konkurs bez skraćenice imena benda u nazivu, a Privredni apelacioni sud sada je tu zabranu ukinuo.

“Konkurs ‘EKV: Tvoja pesma’ isključivo je dobronamernog karaktera i usmeren je ka pružanju pomoći muzičkim umetnicima kojima je aktuelna pandemija praktično ukinula mogućnost da rade i zarade, uz istovremeno stimulisanje njihove kreativnosti i stvaralaštva. Shodno tome, ovakav vid opštekorisnog delovanja ne može se sprečiti pozivanjem na navodnu zaštitu žiga, budući da nema nikakve veze sa prometom roba i usluga na koje se žigovno pravo isključivo odnosi”, ponovili su danas iz “Mascoma” i “Thin Drum Musica”.

“Motive koji stoje iza samoinicijativne registracije oznaka ‘Ekatarina Velika’, ‘EKV’, ali i imena i prezimena ‘Milan Mladenović’, kao da su u pitanju nekakve robe i usluge, možemo samo da naslutimo. Međutim, ono što je sada već sasvim izvesno i što ohrabruje jeste činjenica da zakon i sud neće dozvoliti zloupotrebe koje se kriju iza navodne zaštite prava”, navodi se u saopštenju ove dve kompanije.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend