Muzika

Festival Egzit odložen

Egzit festival, izvesno je, neće biti održan u planiranom terminu od 9. do 12. jula. Hoće li ga uopšte biti ove godine i u kom obliku, i dalje nije poznato. Organizatori najvećeg festivala u Srbiji zatražili su u otvorenom pismu pomoć države kako bi opstali i pozvali nadležne na razgovor o budućnosti manifestacija u zemlji. Odgovora za sada nema.

Da festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi neće biti u julu najpre su saopštili političari.

Nakon ćutanja koje je trajalo koliko i vanredno stanje, oglasili su se i organizatori Egzita. Nije sporna, kažu, promena formata i pomeranje datuma, ali je za zvaničnu odluku neophodna koordinacija sa nadležnima na svim nivoima, odnosno da država donese mere o zabrani okupljanja za taj period.

“Zašto je to važno? Za ovogodišnji Egzit sklopljeno je više stotina ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa dobavljačima iz zemlje i sveta i da bi se mogla upotrebiti klauzula o višoj sili, da bi se raskinuli ti ugovori, pred svim zakonima – američkim, engleskim i tako dalje, mi smo se konsultovali, kako sa našom pravnom službom, tako i sa pravnom službom krovne evropske festivalske organizacije, koja je uputila preporuke festivalima da pomeraju datume tek kada njihove zemlje donesu te mere”, naveo je Dušan Kovačević, direktor Egzit festivala.

U suprotnom bi, upozoravaju Egzitovci, gubici koje još ne mogu da procene, ali se kreću u milionima evra, mogli ugasiti festival.

Kovačević za N1 pojašnjava da im je novac, koji inače svake godine dobijaju iz budžeta na svim nivoima, zbog epidemije sada uskraćen, a da su dobili “samo” 35 miliona dinara koje su obavezni da vrate ako se festival ne održi. Od države traže hitan sastanak, koji još nije zakazan.

“Ja negde želim da verujem da nijedna ozbiljna i odgovorna država ne bi dozvolila da, po rečima mnogih stručnjaka, jedan od najvažnijih brendova ove zemlje bude ugašen. Tu nije u fokusu pitanje pomoći države Egzitu, pa čak ni manifestacijama, već celokupnoj turističkoj privredi, koja našem društvu donosi milijarde evra prihoda svake godine”, kaže Kovačević.

Da je epidemija dovela do neizvesnog opstanka manifestacija, kaže urednik novosadskog “O radija”. U opasnijem su položaju, kaže, mali i srednji festivali, koji inače iz budžeta dobijaju daleko manje svote nego Egzit. Njihove pozive upomoć ne čujemo jer su, kaže, navikli na snalaženje.

“Čini mi se da Egzit nekako daje sebi za pravo da zahteva pomoć države, a zaboravlja koliko mu je država zapravo do sada pomagala. Mislim da tu nekako treba naći balans i voditi računa i o nezavisnoj kulturnoj sceni i o samostalnim umetnicima i o tzv. malim festivalima i o udruženjima umetnika. Svi su oni na neki način ugroženi”, kazao je Predrag Novković, urednik “O radija”.

Da konkretno Egzit može očekivati pomoć države za opstanak i organizaciju festivala u drugom periodu, kaže predsednik Pokrajinske vlade.

“Želimo da opstane festival jer festival doprinosi sigurno i Srbiji i Vojvodini i Novom Sadu. Da li će i koja forma pomoći biti, ostaje da se vidi. Nismo konkretno o tome razgovarali, ni oni nisu tražili neku konkretnu pomoć, već da se sagleda njihovo stanje. Videćemo, rano je o tome govoriti”, istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Da je zapravo prilično kasno, jer su druge države takve odluke već donele, stav je Egzita.

Za svoj opstanak festivali u Srbiji mogli bi se ubuduće boriti preko zajedničke, krovne organizacije, koja je i dalje na nivou ideje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend