FM Supermarket Muzika

FM Supermarket ugostio članove kamernog hora „Odjek“

Gosti FM Supermarketa bile su članice i solistkinje kamernog hora “Odjek” Ljubica Miladinović i Marta Blagojević koje su predstavile svoj hor. Kamerni hor “Odjek” je osvojio ovogodišnju povelju kulture grada Požarevca.

Kada i kako je nastao sam Odjek?

Hor je nastao 2017 – te godine, a povod nastajanja  bio je jedan projekat na kome je Ilija Rajković radio, a to je zbirka petnaest pesama za projekat “Pristup Makedonije Evropskoj Uniji

On je napisao 15 pesama naroda i narodnosti koji žive na teritoriji Makedonije I zeleo je da to bude I prezentovano .  Zamolio je nas kolege koji vole da pevaju da se okupimo i vežbamo. Videli smo da to nama super ide i da uživamo kako u radu tako i u samim  kompozicijama. Vreme je pokazalo da možemo da radimo ozbiljno i  predano i da to bude jedan hor koji će se baviti takvim pesmama. Najpre narodnim pesmama i etno motvima  koji su prisutni ne samo u Srbiji nego i sirom Balkana.

Nakon konstituisanja Imale smo priliku da prezentujemo numere koncertom u Ohridu , a kasnije smo i otvorile horski festival u tom gradu. Pored nas na tom festival nastupalo je i 15 zemalja Evrope. Mi kao predstavnici Požarevca i Srbije mi smo pokazali ne samo pevačko umeće, nego i ljubav prema horskom pevanju.

Prvo takmičenje smo imale u septembru 2018 – te godine kada smo osvojile prvu nagradu za najbolju izvedenu svetovnu kompoziciju na prve beogradske horske svečanosti.

U septembru 2019 – te godine smo osvojile lauret na medjunarodnom horskom takmičenju u Herceg Novom I to je bila kruna našeg  dosadašnjeg rada.

Da li vise obilazite inostranstvo ili ste više kod nas u zemlji?

Imale smo zaista nekoliko lepih koncerata. U Sarajevu smo imale celovečernji  koncert  na akademiji .  Takodje imale  smo i celovečernji koncert u našoj Pravoslavnoj crkvi u Kotoru. Kao i već pomenuti Ohrid povodom otvaranja horskog festivala.

Ovde u našoj zemlji imale smo nekoliko značajnih koncerata  povodom Novembarskih dana kulture, zatim Kulturno Leto u Centru za Kulturu, a na Carevčevim danima u Velikom Gradištu imale smo celovečernji koncert. Povododom tristo (300) godišnjice Požarevackog Mira,  hor je nastupio sa  orkestrom Gvardija.

Koliko energije i vremena treba?

Kompozicije nisu tako jednostavne, one imaju odredjenu formu i melodiju koja mora da se ispoštuje. I moramo da vodimo računa o svemu u tim zadacima koja muzika zahteva. Dosta vremena je potrebno da se svi glasovi usklade u horu. Ali ništa nije teško kada mi volimo da pevamo ida se druzimo. Sve to radimo sa velikom ljubavlju i istim žarom.

Sta je to što vas inspiriše?

Sve počinje od toga da ako nešto volite vama nije teško.  To je ljubav prema onome što radimo i volimo kada je izazovno jer tako stalno učimo. Uvek imamo cilj i da uvek u publici probudimo neko osecnje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend