Muzika

Goršek: Velika odgovornost za film “Dara iz Jasenovca”

Roman Goršek / Plejboj Youtube screenshot
Velika odgovornost, to su kompozitori muzike za film „Dara iz Jasenovca“ osećali dok su stvarali muziku za to ostvarenje. Roman Goršek, koji je zajedno sa Aleksandrom Kovač komponovao muziku za taj film, kaže da su znali da će publika i kod nas, ali i u regionu i svetu, pratiti svaki kadar tog filma.
Roman Goršek / Plejboj Youtube screenshot

Prvi put u istoriji domaće kinematografije, jedan srpski film, „Dara iz Jasenovca“, nominovan je za nagradu Zlatni globus, i to u svim kategorijama, uključujući i onu za najbolju muziku. Autori muzike su kantautorka Aleksandra Kovač i kompozitor Roman Goršek.

Nominacija za Zlatni globus znači da je muzika zadovoljila visoke profesionalne standarde, rekao je Goršek. „To je velika pohvala za nas, a važno je i da je iz Srbije film koji zadovoljava takve standrade“, kaže.

„Znali smo da da moramo da budemo na visini zadatka, i da muzika mora da zadovolji standarde velikog filma“, dodao je.

Muzika, kako je objasnio, ima dva segmenta koji su međusobno povezani – prvi deo koji ima elemente moderne elektronske muzike, i drugi – jako težak za realizaciju, koji se odnosi na velike orkestarske aranžmane i horove.

„Aleksandra Kovač se tu zlatnim slovima upisala u domaću modernu muziku jer je napravila neverovatan posao aranžirajući te horove i orkestre“, kazao je.

Radili su sa orkestrom Budapest skoring, i tokom pandemije taj rad je bio otežan, ali rezultat je bio i to da je posle nekih partitura orkestar svojim gudalima o instrumente pozdravio kompozitora. “To je aplauz za kompozitora. Bila nam je i velika čast i potvrda kada je taj orkestar koji pravi filmsku muziku postavio te snimke kao svoju reklamu“, kazao je Goršek.

Govoreći o filmu „Dara iz Jasenovca“, Goršek je rekao da je to vrlo emotivno ostvarenje, koji je, kako je naveo, Gaga Antonijević fantastično režirao.

„Muzika je kao jedan lik u filmu. To je film o pobedi dobrote i ljudske volje nad zlom, nema politike, streotipnih objašnjenja, već je to borba za život, borba između dobra i zla, i mi smo se trudili da to naglasimo, da te mlade ljude – jer glumi veliki broj dece – muzikom podržimo“, zaključio je gost Dana uživo.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend