Muzika

Pogledajte prvo javno izvođenje čuvenog hita Smells Like Teen Spirit

Oko pesme Smells Like Teen Spirit grunge sastava Nirvana, sve je manje – više poznato. Ona je vrhunac muzičkog i pesničkog stvaralaštva legendarnog Kurta Cobaina.
Youtube screenshot

Nirvanin drugi studijski album Nevermind objavljen je 24. septembra 1991. godine, pod etiketom Geffen recordsa.

Prognoze unutar izdavačke kuće, u pogledu prodaje albuma, bile su više nego optimistične, a čak se pretenciozno očekivalo da će album premašiti prodaju albuma prvenca “Bleach” za duplo.

Da podsetimo, album Bleach prodat je u 40.000 kopija. Izdavačka kuća Geffen je odštampala prvu seriju albuma Nevermind u tiražu od 46.000 kopija.

Neočekivani uspeh prvog singla sa albuma, pesme Smells Like Teen Spirit, munjevito je ubrzao prodaju albuma, tako da je bend do koncerta u Sijetlu, 31. oktobra 1991. godine, prodao više od 500.000 ploča, da bi broj prodatih ploča do kraja Severnoameričke turneje, 2. januara 1992. godine, iznosio više od 2.000.000.

Tiraž koji je izbacio i “Kralja Popa” sa vrha Bilbordove top liste od 200 hitova.

Prvo izvođenje čuvene pesme  Smells Like Teen Spirit, bilo je 17. aprila 1991. godine u OK hotelu, u Sijetlu, na koncertu koji je bio rezervisan za uzak krug slušalaca, a koji je poslužio da bend sakupi novac za put Los Anđeles radi snimanja albuma Nevermind.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend