Muzika

Preminuo gitarista Edi van Hejlen

Legendarni holandsko-američki gitarista Edi van Hejlen preminuo je danas u 65. godini nakon teške bolesti.
FOTO: wikipedia/Carl Lender

Američki mediji prenose da se rokeru stanje naglo pogoršalo pre tri dana. Edi je bolovao od karcinoma grla, a lekari su nedavno otkrili da se proširio na mozak.

„Ne mogu da verujem da ovo moram da napišem, ali moj otac, Edvard Lodevijk Van Halen, jutros je izgubio svoju dugu i mukotrpnu bitku sa rakom. Bio je najbolji otac koga sam ikada mogao da poželim. Svaki trenutak koji sam delio sa njim na sceni i van nje bio je poklon“, objavio je na Tviteru njegov sin, muzičar Volfgang Hejlen.

Van Hejlen je poslednjih pet godina živeo na relaciji Amerika – Nemačka.

Najpoznatiji je kao vodeći gitarista, povremeno klavijaturista i ko-osnivač hard rok benda Van Hejlen.

Bend je jedan od najvećih rok sastava poznih 1970-ih i ranih 1980-ih sa hitovima „Ain’t Talkin’ ‘Bout Love“ i „Jump“, a tokom godina menjao je članove. Grupu su do danas činili pevač Dejvid Li Rot, braća Van Hejlen Edi i Aleks (bubnjevi) i Edijev sin koji svira bas gitaru.

Edi van Hejlen se smatra za jednog od najvećih svetskih gitarista i jednog od najuticajnijih rok gitarista 20. veka.

Časopis Roling stoun ga je 2011. godine stavio na osmo mesto liste 100 najvećih gitarista. 2012. je u anketi čitalaca časopisa Guitar World izglasan kao prvi od 100 najvećih gitarista svih vremena, iznad Brajana Meja iz grupe Kvin (drugog) i Aleksa Lajfsona iz grupe Raš (trećeg).

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend