Некатегоризовано

Utvrđeni kandidati za članove Državnog veća tužilaca

Izborna komisija Državnog veća tužilaca utvrdila je konačnu listu kandidata za šest novih članova ovog tela iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Kako je saopštila Izborna komisija kandidati će biti predloženi Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja će o tome raspravljati 12. novembra.
ilustracija/pixabay

Izborna komisija Državnog veća tužilaca za listu „Republičko javno tužilaštvo“ utvrdila je kandidaturu Branka Stamenkovića, zamenika javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu, za listu „Apelaciona javna tužilaštva, Posebno tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine“ kandidatura je je utvrđena Tkalac Milanu, javnom tužiocu Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Lidiji Komlen Nikolić, zameniku apelacionog javnog tužioca u Beogradu.

Kandidati za listu „Viša javna tužilaštva“ su Tanja Vukićević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Radenka Anđelić, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu i Aleksandar Radosavljević, zameniku javnog tužioca u Nišu.

Za članove Državnog veća tužilaca za listu „Osnovna javna tužilaštva“ predloženo je pet kandidata – Boris Pavlović, javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Predrag Milovanović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Lazar Lazović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Rajko Vukosavljević, zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu i Aleksandar Mladenović, zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za listu javnih tužilaštava „Teritorije autonomne pokrajine“ kandidatura je utvrđena Branislavi Inić Jašarević, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Branislavi Vučković, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Izborna komisija je saopštila i da do danas nije uložen ni jedan prigovor na neregularnost izbora u postupku kandidovanja, niti je Komisiji dostavljena nijedna kredibilna informacija od strane bilo kog nosioca javnotužilačke funkcije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika u Republici Srbiji.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije pre šest dana je saopštilo da svakodnevno dobija informacije o pokušajima uticanja na izbornu volju u postupku izbora za kandidate za članove Državnog veća tužilaca i da je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju.

Prema navodima tog udruženja, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio je javna tužilaštva i nekim starešinama saopštavao ko su “kandidati ministarstva” za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da “prenesu” nižim tužiocima i njihovim zamenicima da bi za njih trebalo glasati.

Kako su naveli, u kampanju „preporučivanja“ za koga bi trebalo glasati, uključila i republička javna tužiteljka.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ukazalo je i da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora, jer onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava.

Kandidovanje potencijalnih članova Državnog veća tužilaca počelo je 15. oktobra, a kako je potvrđeno Radiju slobodna Evropa, izbore je pratila i misija OEBS-a u Srbiji.

Izbor kandidata za članove Državnog veća tužilaca, koje bi trebalo da bude garant nezavisnosti pravosuđa, održava se u trenutku u kome je Evropska komisija u Izveštaj o evrointegracijama predstavljenom početkom oktobra u Briselu ocenila da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend