FM Supermarket

Nutricionista nam preporučuje kako da se “vratimo u redovno stanje” nakon “vanrednog stanja” (VIDEO)

U emisiji FM Supermarket radija Boom93 ugostili smo nutricionistkinju Mariju Pupović. Zanimalo nas je i kako vratiti organizam u normalu, posle karantina.
Pixabay/ilustracija

Boom93: Stanje organizma pre i posle karantina, šta smo sve sebi “uradili” i koji je Vaš savet za vraćanje u normalu?

Marija Pupović: Obzirom da je bilo “vanredno stanje”, da smo bili zatvoreni u svojim kućama, malo smo se opustili, malo smo više grickali, nezdrava hrana je bila prisutnija I posle svega, naravno, savet struke je da se pročistimo. Najpre, savetujemo sokove od sveže ceđenog voća, prvenstveno od limuna, narandže, grejpa, uz obavezan đumbir kao dodatak, jer je odličan “čistač” od svih toksina koje smo uneli tokom varednog stanja. Odlični su i sokovi od svežeg povrća. Recimo, naseckate cveklu, šargarepu, uz to možete dodati jabuku,najbolja je green smith,koja će doprineti slatkoći soka, zatim dodajte malo svežeg peršuna koji je odličan za detoksikaciju. To možete piti svakog dana. Naravno, izbegavajte “fast food”, dosta je bilo toga! Iz upotrebe, treba izbaciti i masnu hranu, slatkiše i grickalice, jer ukoliko uzimate i jedno i drugo, misleći da vam sok svakako pomaže, ništa nećete uraditi. Najbolje je sokove uzimati izjutra, na prazan stomak, ali svakako će koristiti iako ga pijete ivu toku dana i više puta dnevno. Možda je najbolje ujutru popiti voćni sok, a popodne popiti ovaj spremljen od omiljenog povrća.

Boom93: Pijace su pune sezonskog voća, jagode, trešnje, krenule su kajsije, višnje, breskve…Mnogo se govori o prskanju voća i njegovoj upotrebi. Kako je najbolje oprati voće pre konzumacije?

Marija Pupović: Najbolje je, svakako, konzumirati domaće, ukoliko ste u mogućnosti, ne prskani ili ukoliko poznajete onog ko je voće uzgajao, ali ukoliko ga kupujete na pijaci, soda bikarbona je najbolja za tu namenu pranja voća i povrća. Povrće operite i nakon ljuštenja, zaista je važno da sve temeljno operete

Boom93: Dakle, jedinstven savet za detoksikaciju posle ovog karantina i koja je najbolja priprema za leto?

Marija Pupović

Marija Pupović: Što više sveže hrane, voća i povrća, salata je obavezna i uz ručak i uz večeru i dve manje užine između obroka. Najvažniji obrok je svakako-doručak! Savetujem upotrebu žitarica, kaše koje ćete sami pripremiti: ovas, ječam, kinoa, čija semenke su odlučne, regulišu nivo insulina i sadrže mnogo korisnih sastojaka, recimo protein koji je dobar za kožu, kosu, nokte (potopite ih pre upotrebe ili neka u vodi odstoje tokom noći, što je još bolja varijanta), zatim dodate voće, moj savet je uvek “crveno voće”, zatim orah, kokos, badem, lešnik koji će upotpuniti kašu i dati vam dodatnu energiju. Možete kaši dodati i bananu, naravno. U kašu sa povrćem, ukoliko želite slanu varijantu doručka, l žete dodati jaje, naravno kuvano, ono će doprineti vašoj većoj sitosti. Kao dodaci se još mogu koristiti sojino, bademovo mleko, kiselo mleko, jogurt.

Boom93: U poslednje vreme, često čujemo reč “autofagija”. Novak Đoković je tokom proteklih meseci, pokrenuo niz predavanja na svom instagram profilu, između ostalih tema, našla se i autofagija, koju sam Novak primenjuje. Možete li nam objasniti šta je to?

Marija Pupović: Autofagija je proces čišćenja organizma, kada osoba ne jede ništa, gladuje, 16 sati! Nakon toga, jede šta poželi. Lično, ne savetujem takve dijete, niti ove “moderne” koje su se pojavile poslednjih godina. Moj vam je savet – pet obroka dnevno, uz obavezan doručak, a večera najkasnije, dva sata pred spavanje.

Pixabay/ilustracija

Boom93: Treba se pipremiti za jesen, već nas plaše drugim talasom Korona virusa i zato nam recite Vaš savet za kraj, kako najbolje pripremiti imunitet za jesen?

Marija Pupović: Leto je idealna prilika za tako nešto, her imamo najvišee sveže hrane, voća i povrća. Treba biti odgovoran prema sebi, uraditi sve što je u našoj moći da ojačamo imuni sistem i sve će biti bolje na jesen.

Milica Bainović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend