Podkast

Supermarket kulture – Emisija 07

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem izdanju emisije Supermarket kulture, najviše pažnje posvećujemo manifestaciji ‘’Dani Slobodana Stojanovića’’ koju je po 12. put organizovala Narodna biblioteka ‘’Ilija M. Petrović’’. Čućete Veru Zarić Mitrović, direktorku Biblioteke, Draganu Bošković, teatrologa i članicu Žirija koji je proglasio najbolji dramski tekst na konkursu koji donosi Nagradu ‘’Slobodan Stojanović’’, kao i novinarku Radmilu Stanković, koja je priredila monografiju ‘’Gospodin mangup’’ o Draganu Nikoliću, glumcu koji je ostvario neke od blistavih uloga u delima prema scenariju Slobodana Stojanovića.

Zahvaljujući čelnim ljudima Gradskog ženskog hora ‘’Barilli’’, dirigentu Katalin Tasić i umetničkom sekretaru Slavoljubu Tasiću, Požarevac je imao tu privilegiju da uživa u sjajnom koncertu hora ‘’I Maestri’’ iz Južne Koreje, uz organizacionu podršku ambasade ove zemlje. Članice našeg hora takođe su dale svoj doprinos programu. Pred koncert, koji je 9. oktobra održan u Velikoj sali Centra za kulturu, razgovarali smo sa Slavoljubom Tasićem, a u emisiji ćete čuti i kraći miks numera hora ‘’I Maestri’’.

Mladi reditelj Vladislav Velkovski, koji je dobio brojne pohvale za predstavu ‘’Majstori, majstori’’, rađenu u produkciji Pozorišta ‘’Milivoje Živanović’’ CZK Požarevac, govorio je za Supermarket kulture o tom uspehu, ali i projektima sa njegovim pečatom koji će, između ostalog, biti i deo ponude kada Novi Sad iduće godine bude Evropska prestonica kulture.

U najnovijoj emisiji donosimo prikaz knjige memoarske proze Mirka Kovača, ‘’Vrijeme koje se udaljava’’, u izdanju Lagune, a takođe i filmsku recenziju koja analizira domete najnovijeg ostvarenja Pola Šredera, ‘’Brojač karata’’, koje je bilo u glavnom programu ovogodišnjeg festivala u Veneciji.

Sedmo izdanje emisije Supermarket kulture na programu je u nedelju, 17. oktobra, u 9 sati, a kao podkast možete je slušati na sajtu Boom 93.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend