Da se razumemo

Bojković: „Udruženje pruža psihosocijalnu podršku“

Analizom je utvrđeno da je 12 hiljada slepih, koliko ih ima u savezu slepih Srbije, na vreme lečeno, moglo je da dođe do izlečenja u 60% slučaja.

Savez slepih Srbije zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe i slabovide osobe obeležava Međunardoni dan slepih, koji se pod nazivom Dan belog štapa obeležava širom sveta kao dan za podizanje svesti javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba.

Predsednik međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih u Požarevcu, Božidar Bojković rekao je za Boom 93 da je ove godine akcenat na zaštiti vida. Analizom je utvrđeno da je 12 hiljada slepih koliko ih ima u savezu slepih Srbije, na vreme lečeno i reagovano, moglo je da dođe do izlečenja u  60% slučaja.

Najčešći uzroci oštećenja vida su dijabetes, katarakta, razne vrste tumora glave, saobraćajne nesreće, nedovoljna zaštita na radu, hemijska sredstva.

“Najvažnija je rana intervencija, te da te ljude što pre učlanimo u naše udruženje i uključimo u društveni život, naročito kada su u pitanju deca. Pomažemo i roditeljima kojima je dramatično saznanje da imaju slepo dete, ali mi dajemo psihosocijalnu podršku, kako bi im olakšali adaptaciju, rehabilitaciju, obrazovanje i zaposlenje. Posebno je važna nabavka pomagala kako bi se lakše snalazili.”, navodi Bojković.

U prostorijama saveza slepih u Požarevcu održano je predavanje o prevenciji zaštite od infarkta i šećera odnosno kako ishranom sprečiti neke od ovih bolesti. Predavanje su održali zdravstveni radnici iz Doma zdravlja, a organizovano je i merenje pritiska, šećera u krvi.

Članovi saveza slepih imali su priliku da slušaju predavanje o masaži koja je preventivna zaštita od mnogih bolesti. Predavanje je držao maser Zlatko Salihović.

Uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu, slepi imaju značajne potencijale, naročito ako žive u pristupačnom fizičkom i prijateljskom socijalnom okruženju. Neophodna je posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove.

Međunarodni dan slepih je, između ostalog, prilika da se ukaže na probleme sa kojima se slepe i teže slabovide osobe susreću u svakodnevnom životu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend