Da se razumemo

Dan osoba sa invaliditetom

Poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz aktivnosti udruženja, smanjenje socijalne isključenosti kao i senzibilisanje građana na prisutnost ovih osoba osnovni je cilj obeležavanja 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava kao i ostali ljudi, a ovo je prilika da se skrene pažnja na nedostatke.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je u Požarevcu najpre obeležen manifestacijom “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” koji se održava po drugi put, u organizaciji udruženja Veritas.  Učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole “Kralj Aleksandar I” izveli su pesmu “Deca su ukras sveta” i otvorili manifestaciju “U susret međunarodnom danu osoba sa invaliditetom” koja je . održana u centru za kuluturu Požarevac. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić rekla je da je ove godine program bogatiji, te su učešće uzeli i škole i vrtići.

Mališani vrtića “Danica Radosavljević” izveli su pesmu “Ne rugaj se” na znakovnom jeziku  nezvaničnu himna marginalizovanih grupa, a korisnici programa podrške odraslim osobama sa invaliditetom su recitovali.

Posledice invalidnosti ne pogađaju samo osobu sa invaliditetom, ona u velikoj meri pogađa i članove njihovih porodica. Dirljijvu priču roditelja deteta sa smetnjama u razvoju koja na jednostavan i slikovit način oisuje ovo specifično i kompleksno iskustvo spoznaje poredeći ga sa putovanjem u Italiju koja biva preusmereno na Holandiju. Autorka priče je scenarista sa dugogodišnjim iskustvom u radu na svetski poznation emisijama za decu Emili Perl Kingsli,  a njenu priču “Dobrodošli u Holandiju” na manifestaciji pročitala je MIroslava Mira Gardinović, majka koja je iskusila slično iskustvo.

„Holandija ?!“, kažete. „Kako to mislite u Holandiju? Ja sam putovala za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Celog života sam sanjala da odem u Italiju!“ Stjuardesa odgovara: „Došlo je do promene u planu leta. Sleteli smo u Holandiju i ovde morate ostati.“

Važno je znati da vas nisu odveli na užasno, odvratno, prljavo mesto puno pošasti, gladi i bolesti. To je samo drugačije mesto. Dakle, morate otići i kupiti nove vodiče. Morate naučiti sasvim novi jezik. Srešćete potpuno novu grupu ljudi koju inače nikada ne biste sreli. To je samo drugačije mesto. Ima sporiji tempo od Italije, manje je atraktivno od Italije, ali nakon što ste tamo neko vreme i nakon što ste uspeli da ponovo udahnete i osvrnete se oko sebe, primetićete da Holandija ima vetrenjače, Holandija ima lale, Holandija čak ima Rembranta. Istovremeno, svi koje poznajete su zauzeti odlascima i dolascima iz Italije i svi se hvale koliko su se divno tamo proveli. I do kraja života ćete govoriti: „Da, tamo je i ja trebalo da odem. To je ono što sam planirala.“

To je bol koji nikada, nikada, nikada neće nestati, jer gubitak tog sna je veoma značajan gubitak. Ali ako provedete život žaleći zbog činjenice da niste stigli u Italiju, možda se nikada nećete osloboditi i uživati u veoma posebnim, veoma lepim stvarima kojih ima u Holandiji.“

Manifestacija “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom”, između ostalog, promoviše razumevanje problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, podiže svest o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte života i rada u lokalnoj zajednici. Ni ove godine se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio na manifestaciji. Prisutan je bio samo zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović, koji je pratio program.

Obeležavanje dana prilika je da se predstave sva udruženja i organizacije koja se bave problemima i boljim položajem osoba sa invaliditetom i iznesu svoje aktivnosti i programe koje realizuju tokom godine. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić je istakla je da se zajedničkim snagama može mnogo toga učiniti, te pružiti bolja usluga osobama sa invaliditetom.

Milena Stojanović, predstavnica udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima obratila se prisutnima i iznela aktivnosti udruženja.

O funkcionisanju međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Požarevcu govorio je  Vladan Bošković. On je naveo da se sprovodi servis psihosocijalne podrške za članove, realizuje prevodilačjuki servis za gluva lica. Servis zapošljava administrativnog radnika i tumačak za srpski znakovni jezik. Udruženje organizuje druženja za članove koji mogu potržiti savetodavnu pomoć, psihološku podršku , kao i pomoć vezanu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Bošković je podsetio da je ove godine izborna godina udruženja i pozvao lokalnu samupravu da sledeće godine ima vise sluha za potrebe ovog udruženja, jer neke ranije dogovore, lokalna samouprava nije ispoštovala , tvrdi Bošković.

Radmila Stjepović ispred društva za cerebralnu paralizu podsetila je da je društvo produžena ruka socijalne zaštite, te da za celokupnu zaštitu osoba sa invaliditetom pružaju usluge servisa i na taj način iz svih sfera društvenog života poboljšaju uslove osoba sa invaliditetom.

Podsetimo, udruženja i organizacije koje se bave problemima osoba sa invaliditetom su Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, međuopštinsko udruženje civilnih invalida rata, međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac, Udruženje za negovanje zdravih stilova života “Veritas”, Međuopštinska organizacija saveza slepih i slabovidih, Društvo za dečju i cerebralnu paralizu, Udruženje 8. Dan.

Najmlađe udruženje koje se bavi problemima osoba sa invalidtetom je udruženje 8. dan za pomoć osobama sa L down sindromom. U poslednje tri godine koliko i postoji sprovelo je razne aktivnosti za svoje članove. 

Nevenka Gajić ispred udruženja suočava se sa problemima koje prate udruženje. I sama je majka deteta sa Daunovim sindromom. Ono što se pokušava u udruženju je podizanje socijalnog nivoa.

Gajić ističe radionice šaha, namenjene deci iz udruženja. Gajić kaže da nije slutila da će odgajanje deteta sa Daunovim sindromom biti toliko težak i sa puno prepreka.

Centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju  otvoren je 2003. godine i rezultat je projekta koji je realizovan između švajcarske direkcije za razvoj i saranju, Unicefa, ministarstva za socijalna pitanja RS, opštine Požarevac i centra za socijalni rad. Direktni korisnici su deca i mladi, uzrasta od 7-30 godina, sa svim vrstama invaliditeta i kombinovanih smetnji.

Centar za dnevni boravak pruža: dnevno zbrinjavanje tokom cele godine svakog radnog dana,

O proširenju usluge na starije od 30godina govori se već duže vreme. Zaposleni u ovoj ustanot otvaranja jos jednog centra. Prostor od oko 150 kvadrata koji se nalazi uz centar za dnevni boravak dece ometene u razvoju zadovoljio bi potrebe za proširenjem centra. Socijalnom strategijom grada Požarevca iz 2008. Godine predviđeno je da se opremi novi centar, međutim usled finansijskih nemogućnosti plan nije sproveden.  Saglasnost za proširenje centra i dalje se čeka. Nadajmo se da će lokalne vlasti imati dovoljno sluha i da će preduzeti konkretne korake kako mnoge porodice ne bi ostale bez značajne podrške koju trenutno imaju. Rukovodilac  centra za dnevni boravak  dece i omladine ometene u razvoju, Jasmina Turudić takođe se obratila na manifestaciji  “U susret meuđunarodnom danu osoba sa invaliditetom” i iznela program centra.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava se 3.decembra  i skreće pažnju da društvo radi na kvalitetnijem životu, unapređenju položaja osoba sa invaliditetu i njihovoj većoj uključenosti u sve životne tokove.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je i  u Savezu gluvih i nagluvih u Požarevcu.

Predsednica  udruženja za pomoć osobama sa L down sindromom “Osmi dan”, Nevenka Gajić rekla je da u obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove godine učestvuje i savet za rodnu ravnopravnost.

Savet za rodnu ravnopravnost je udruženju “Osmi dan” poklonio dve strunjače 100x200cm i stepenište, kao i materijal za radionice (flomasteri, blokovi, bojice, kolaž papir, lepak, ukrasni papiri) koji su dobili i članovi udruženja za pomoć osobama sa cerebralnom paralizom.

Nevenka Gajić je najavila saradnju sa savetom za rodnu ravnopravnost kao učesnika u rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

Jelena Nikolić iz saveta za rodnu ravnopravnost rekla je da se savet za ravnopravnost konsultovao udruženjem te u skladu sa mogućnostima i potrebama poklonili  strunjače, koje su potrebne za razvoj motorike, kao i stepenište koje razvija koordinaciju pokreta.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života, preneo je N1.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnbosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Jaknovićeva je stoga navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima: od rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend