Da se razumemo

Invaliditet kao povod za diskriminaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života. U Požarevcu je ostvaren izvestan napredak kada se radi o deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Kada je Požarevac u pitanju napravljen je mali pomak napred kada se radi o inkluzivnom obrazovanju. Članica mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave, Nataša Nikolić Gajić kaže da nedostaju defektolozi, odnosno dodatna podrška deci u inkluzivnom obrazovanju, ali je napravljen mali pomak angažovanjem ličnih pratilaca koji će olakšati kako roditeljima, tako i nastavnicima i učiteljima. “Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja i ostale tehničke podrške”, kaže Gajić.

Lične pratioce finansira lokalna samouprava. Lični pratioci dobijaju odgovarajuću nadoknadu i po prvi put su u Požarevcu od septembra meseca, po projektu koji je lokalna samouprava raspisala. Član gradskog veća grada Požarevca, Dejan Krstić kaže da se radi na tome da se projekat nastavi, te se nada da će u finansiranje ovog projekta biti uključeno i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokušati finansiranje iz budžeta Republike Srbije.

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Jaknović je navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend