Da se razumemo

Radulović: “Velike su potrebe za personalnim asistentima”

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac sprovodi projekat "Pilotiranje servisa personalne asistencije na teritoriji Grada Požarevca".

 U saradnji sa licenciranim predavačima za tu uslugu iz sistema socijalne zaštite ispred “Hendi centar Koloseum” iz Beograda organizovana je dvodnevna obuka za personalne asistente.

 

 

Predsednica društva za cerebralnu i dečju paralizu, Radmila Stjepović je rekla da je cilj projekta podizanje svesti lokalne samouprave i svih o potrebama usluga iz socijalne zaštite odnosno osoba sa invaliditetom, prvenstveno prvog i drugog stepena oštećena.

“Na ovaj način smo želeli da uradimo obuku predviđenu projektom. Nisu nam odobrili ceo projekat, već samo deo. Nadamo se da će nam sledeće godine odobriti, kako bi nastavili sa uslugom personalnog asistenta. Projekat koji je trajao 6 meseci  završavamo obukom za personalne asistente”, rekla je Stjepović. Obuku je završilo 17 kandidata i svih  17 su žene. Obuku su sproveli Vesna Krstić i Ivana Zuber, licencirani predavači  iz “Hendi centar Koloseum” iz Beograda.

Ukupna vrednost projekta iznosi blizu 230 hiljada dinara. Polaznici obuke su nezaposlena lica sa evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iz Požarevca i Velike Plane.

Projekat se realizuje u saradnji sa licenciranim udruženjem za uslugu personalne asistencije Udruženja osoba sa invaliditetom “Volja za životom” iz Velike Plane. Radovan Radulović, predsednik udruženja osoba i dece sa cerebralnom paralizom iz Velike Plane, rekao je da je usluga personalne asistencije je veoma bitna usluga za grad Požarevac.  U Velikoj Plani se ova usluga već sprovodi. 

“Kao u svakom gradu, pa i u gradu Požarevcu je bitno da sve osobe sa invaliditetom dobiju usluge iz sistema socijalne zaštite, jer će osobe sa invaliditetom lakše da učestvuju u izradi nekih dokumenata važnih za usluge iz sistema socijalne zaštite.

 

On je dodao da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, čiji predstavnici redovno učestvuju na sastancima i podržavaju, cene i poštuju rad ovog udruženja iz Velike Plane.

Iako su očekivali posetu i prisustvo Ivana Jovića, člana gradskog veća, zaduženog za socijalnu zaštitu, on se nije pojavio. Ovo nije prvi put da se predstavnici lokalne samouprave ne odazivaju pozivima društva i udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom. Niko se od predstavnika gradske uprave nije pojavio na manifestaciji ” U susret međunarodnom danu osobama sa invaliditetom”, niti se iko obratio na obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tada je prisutan bio samo Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca.

Inače, projekat se sprovodi u okviru Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada požarevca 2015-2020. godine.

Više o projektu možete čuti u emisiji “Da se bolje razumemo”, namenjenoj osobama sa invaliditetom.

 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend