Da se razumemo

„Rijaliti u invalidskim kolicima“

Kako bi pružila podršku, skrenula pažnju javnosti i pokrenula društvo za unapređenje položaja osoba u invalidskim kolicima, Sandra Silađev-Dinja snimila je dokumentarni film “Rijaliti u invalidskim kolicima".

 Zajedno sa nevladinim organizacijama koje pomažu osobama sa invaliditetom, Sandra Silađev-Dinja provela je u invalidskim kolicima i na svojoj koži iskusila sve prepreke sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju.

“Učesnici filma su se dobrovoljno javili na oglase koje je Sandra Silađev objavila na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk. U filmu su učestvovali Srna Lango, Gorica Regodić, Bvana iz lagune, Miljana Nešković, Sandra Silađev, Marta Fiš je reditelj, a Isidora Goncić je snimala. Milada Lazić ispred Doma za invalidna lica nam je obezbedila kolica, a pomogla nam je i Biljana Elez ispred udruženje Sve je moguće.”, rekla je Silađev u Novom danu na televiziji N1.

„Ne bismo voleli da ovo ostane na tome da mi idemo od emisije do emisije i pričamo kako je njima teško, treba da se pokrenemo da se grad što je više moguće prilagodi osobama sa invaliditetom. Dan nakon što je objavljen film „Rijaliti u invalidskim kolicima“, stanari jedne novobeogradske zgrade napravili su rampu za komšiju, što je već pomak“, ističe scenaristkinja Sandra Silađev.

Višedecenijski problem pristupačnosti postoji u skoro svim gradovima u Srbiji. Ovaj problem ne zaobilazi ni majke koje se kreću po gradu sa decom u kolicima. Loši trotoari, ali i nepristupačnost javnim površinama su problemi koji su i dalje prisutni.

 

Požarevac se takođe suočava sa fizičkim barijerama. Jasmina Turudić, direktorka dnevnog centra za decu ometene u razvoju kaže da je to problem i starije populacije, kao i osoba koje se teže kreću zbog trenutnog stanja odnosno neke bolesti.

Turudić smatra da bi najpre trebalo da se radi na pristupačnosti glavnog objekta u gradu, zgrade Načelstva. U vremenu kada postoje montažno-demontažne rampe koje se lako postavljaju i skidaju, to nije nerešivo, smatra Turudić.

U zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom stoji da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere sa ciljem da se, između ostalog,  javne površine i okruženje  učine pristupačnim osobama sa invaliditetom. Zabranjena je diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama, u šta spadaju trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend