Javnost i odgovornost

Dve do tri godine duža upotreba deponije – 315.000 evra

Požarevačka gradska deponija Jeremijino polje se rekultiviše i sanira. U boljem je stanju nego prethodnih godina, ali će rekultivacija njen "životni vek" produžiti za svega dve do tri godine. Građani još čekaju trajno rešenje za problem odlaganja smeća.

Požarevac 8. i 9. aprila organizuje prolećnu akciju sređivanja grada u kojoj učestvuju „Komunalne službe“. Slične akcije odlaganja otpada iz domaćinstava od 18. marta do 27. maja organizuju i stanovnici Veliko Gradišta.

Gradištanci su pozvani da slobodno odlože kabasti otpad – dotrajale predmete, nameštaj, delove sanitarne opreme, baštenski otpad i slično. Požarevačke „Komunalne usluge“ s takvim otpadom ne znaju gde bi, jer grad i dalje nema dugoročno rešenje za problem odlaganja smeća.

Deponija Jeremijino polje je u boljem stanju nego prošle godine jer se za njenu sanaciju i rekultivaciju plaća 39 miliona dinara. Polovinu novca daje grad, polovinu republika kroz fond za zaštitu životne sredine, ali je to rešenje privremeno, kaže direktor „Komunalnih službi“ Slobodan Jović.

Građani plaćaju oko 315.000 evra da bi se upotreba deponije produžila za još dve do tri godine. Loše je što je korišćenje deponije više puta kratkoročno produžavano, a sve to košta.

Jeremijino polje je ranijih godina „raslo“ i po 15 metara u visinu u odnosu na okolinu. Jović dodaje da je projekat rekultivacije radio Institut Kirilo Savić iz Beograda, a posao će biti gotov do jula 2018. godine. Deponija se paralelno koristi i rekultiviše.

Smeće je za sada pod kontrolom, metan takođe, a u kontroli je pre desetak dana bio republički inspektor zadužen za zaštitu životne sredine, kaže Jović. Inače, najbliža domaćinstva nalaze se na oko 300 metara od smetlišta.

U Gradištu kažu da primerenim odlaganjem kabastog otpada iz vlastitih domaćinstava sprečavamo stvaranje divljih deponija i dajemo svoj doprinos čistijem i zdravijem okolišu.

Divljih deponija u okolini Požarevca ima više, deo smeća zbog nemara građana završava u rekama, pa se dodatni novac odvaja i za čišćenje rečnih korita. Skoriji primer je i čišćenje starog korita Mlave čija treća faza čišćenja košta 50 miliona dinara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend