Javnost i odgovornost

Investitora nema, a troškovi rastu (FOTO)

Grad Požarevac je kupio zemlju i objekte stare Fabrike šećera novembra 2015. godine. Godinu i po dana kasnije infrastruktura još nije osposobljena za investitore. Nezvanično saznajemo da se za ispravljanje grešaka, nastalih u međuvremenu, priprema 10 miliona dinara. Za sve to vreme plaća se i obezbeđivanje šećerane.

Prostor je očišćen od niskog rastinja, sprovedene su staze i po njima je nasut šljunak. Postavljena su i dva trafoa, ukupno 1 MV, struje koja se može po potrebi pojačavati. Ima nešto više od 50 stubova za rasvetu, postoje priključci za kanalizaciju i vodu. Godinu i po dana nema investitora.

Kako Boom93 saznaje, u projektu uređivanja infrastrukture je bilo grešaka. Na tom mestu je nekada bila deponija. Projektantima to nije rečeno, a geomehanika nije rađena, pa je projektom predviđena pogrešna dubina iskopavanja. Čvrsto tlo se zbog deponije nalazi nešto dublje, pa šahte koje su i po pola metra iznad zemlje tek treba ravnati sa podlogom.

Za ispravljanje projektnih grešaka, građani Požarevca platiće u prvom ovogodišnjem rebalansu budžeta 10 miliona dinara, saznajemo nezvanično u Gradskoj upravi. Čelni ljudi grada ne planiraju da asfaltiraju staze, ali se pomenute šahte moraju dovesti u ravan sa podlogom. Investitor će, u slučaju kupovine, možda želeti da drugačije upotrebi čitavo zemljište, pa bi asfaltiranje staza zapravo bilo „kockanje“.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović u sredu je rekao da Požarevac 15 godina nije imao prilike da otvori neke pogone, te da će možda već danas reći premijeru Aleksandru Vučiću da je jedan od velikih problema dovođenje investitora u grad.

Spasović je to izjavio tokom proslave Osmog marta i okupljanja požarevačkih naprednjaka u centru grada.

„Očekuje se maltene svake nedelje, svakog dana, da krenu radovi na izgradnji velikog ritejl parka kompanije ‘Stop Shop’ ovde u Požarevcu.“ rekao je Spasović i dodao „Mi smo učinili dosta na tome da stvorimo uslove za dolazak investitora kao što je kupovina šećerane, 22 hektara i nekih 50.000 kvadrata poslovnog prostora i da je nova industrijska zona, severni blok skoro privedena nameni. Ostalo je još malo radova, nekih desetak posto da se završi u potpunosti“.

On je podsetio i na pretprošlogodišnje otvaranje pogona u Bambiju.

Grad je za sve ovo vreme plaćao usluge obezbeđenja šećerane. Za ovu namenu su do sada raspisivane tri javne nabavke, januara i marta prošle godine i još jedna, februara ove godine.

Oba prošlogodišnja tendera je dobila firma „Kostolac-Usluge“, zašta je kostolačkoj firmi plaćeno oko 4 miliona dinara bez poreza.

Sada je pripremljeno još 3,6 miliona dinara za novi krug obezbeđivanja objekata kupljene Fabrike šećera. Podsećamo da je šećerana kupljena za 301 milion dinara, a jedini efekat kupovine šećerane, do sada je bila povećana realizacija požarevačkog budžeta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend