Javnost i odgovornost

Kostić zbog „Autotransporta“ podneo ostavku u Gradskom veću

Član Gradskog veća Požarevca za komunalnu infrastrukturu i saobraćaj Dragan Kostić, od kraja prošle godine obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora kostolačkog preduzeća "Autotransport" d.o.o. Kostić kaže da je podneo ostavku na mesto u Gradskom veću, odmah pošto je postao direktor u kostolačkoj firmi, čiji je osnivač Republika Srbija.

Kostić za Boom93 kaže da je danom stupanja na mesto direktora u „Autotransportu“ podneo ostavku u Gradskom veću i dodao da se njegovo razrešenje očekuje na narednom skupštinskom zasedanju. Ostavku je podneo krajem decembra, kada je u „Autotransportu“ zamenio Pericu Mojovića. Tako je izbegao i mogući sukob interesa između dve javne funkcije.

„Ja od tada nisam učestvovao u radu Gradskog veća i to je to“ kratko je zaključio Kostić. Upisan je na sajtu Agencije za privredne registre kao samostalni zakonski zastupnik kostolačkog preduzeća, a na portalu grada i dalje stoji među deset članova požarevačkog Veća, do sledeće sednice Skupštine.

Sledeće skupštinsko zasedanje je u utorak i na njemu je prva tačka dnevnog reda odlučivanje o prestanku mandata za dva člana Gradskog veća. Kostić je jedan od dva većnika kojima prestaje mandat, ali ostaje nejasno zbog čega su predstavnici lokalne vlasti u petak uskratili građane za informaciju o tome ko su većnici o čijem će razrešenju odbornici odlučivati.

Nezvanično, drugi član Gradskog veća je Aleksandar Stojanović, koji je u gradskoj vlasti zadužen za poljoprivredu.

Od Agencije za borbu protiv korupcije saznajemo i da li je moguće obavljati funkciju većnika i direktora istovremeno. Gradski većnik ne mora nužno biti u sukobu interesa ako obavlja i drugu funkciju, piše Agencija u odgovoru za Boom93. Oni navode i uslove pod kojima je zakonski moguće obavljati obe funkcije.

„Ukoliko član Gradskog veća grada Požarevca nije na stalnom radu i ukoliko između grada Požarevca i privrednog društva ‘Autotransport’ d.o.o. Kostolac nema poslovne saradnje, nema zakonskih smetnji da član Gradskog veća grada Požarevca uz ovu javnu funkciju istovremeno vrši i javnu funkciju v.d. direktora privrednog društva ‘Autotransport’ d.o.o. Kostolac, čiji je osnivač Republika Srbija.“

U opisu javne funkcije člana Gradskog veća na portalu Grada piše da većnik tu funkciju može obavljati na stalnom radu i volonterski.

„Članovi Gradskog veća mogu biti na stalnom radu u Gradskoj upravi, a mogu ovu funkciju obavljati i volonterski, o čemu odlučuju oni sami posle izbora. U slučaju obavljanja funkcije volonterski članovi gradskog veća imaju pravo na novčanu naknadu.“

Navedena situacija, sama po sebi, ne predstavlja sukob interesa u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ipak, funkcioner ima obavezu da zatraži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije u smislu odredbe čl. 28. st. 4. Zakona o Agenciji.

„Funkcioner koji je izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju i koji namerava da više funkcija vrši istovremeno, dužan je da u roku od tri dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja zatraži saglasnost Agencije. Uz zahtev, funkcioner dostavlja i pribavljeno pozitivno mišljenje organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, a funkcioner koji je izabran na javnu funkciju neposredno od građana dostavlja pozitivno mišljenje nadležnog radnog tela organa u kome je funkcioner“ piše u spomenutom članu zakona.

Da podsetimo, za zakonitost rada Gradskog veća kao organa izvršne vlasti, odgovoran je gradonačelnik Požarevca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend