Javnost i odgovornost

Plata u gradskoj upravi za „nove“ je ozbiljan problem

Neprijatno iznenađenje zateklo je bivše radnike Direkcije za izgradnju Grada Požarevca kada su kao zaposleni gradske uprave dobili prvu zaradu. Plata je većini bivših iz direkcije sada niža za 30 do 40 odsto. Zaposleni sa kojima smo razgovarali u lokalnoj upravi ne žele da javno pričaju o tome, ali smatraju da su oštećeni zbog minulog rada koji su izgubili prelaskom kod osnivača.

Najveći problem uprave i bivših zaposlenih Direkcije za izgradnju je što su mnogi zaduženi sa kreditima koje su mogli uredno da servisiraju sa zaradama u javnom preduzeću. Sada je problem što neki neće moći da ostvare ni redovnu zaradu.

Dok su zaposleni iz ugašene direkcije nezadovoljni, starozaposleni u gradskoj upravi su nam rekli da ne žele da se raduju tuđoj nesreći, ali da su godinama službenici na istim ili sličnim poslovima iz Direkcije za izgradnju imali za trećinu više zarade.

Kako nam je nezvanično objašnjeno u službama gradske uprave Direkcija za izgradnju, iako indirektni budžetski korisnik koristila je mogućnosti obračuna zarada u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.  Iako je i gradskoj upravi i direkciji novac za zarade isplaćivan iz budžeta Požarevca, zaposleni u upravi su mogli da računaju samo na osnovicu i koeficijent sa već uračunatim regresom i toplim obrokom, dok kod direkcije to nije bio slučaj.

Takođe, rečeno nam je da, iako je Grad Požarevac bio osnivač Direkcije za izgradnju, zaposleni su prešli kod novog poslodavca, zbog čega su izgubili pravo na minuli rad.

Sada su zarade ljudi koji su došli iz nekadašnje Direkcije niže za 30 do 40 odsto.

Podsećamo da je Grad Požarevac izabrao opciju da ugasi Direkciju za izgradnju od 1.decembra i da svi do tada zaposleni u ovom javnom preduzeću postanu radnici gradske uprave. Neke druge lokalne samouprave, poput Smedereva, odlučile su se za likvidaciju preduzeća. Tako je kod naših suseda posle novogodišnjih praznika 26 zaposlenih dobilo otkaze, a tamošnja lokalna samouprava formirala je potpuno novo javno preduzeće.    

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend