Javnost i odgovornost

Svakog dana iz cevi iscuri prosečna plata radnika

U sistemu grejanja Požarevca i Kostolca dnevni gubici u demineralizovanoj vodi u sistemu iznose između 300 i 400 kubika. U pojedinim danima, dešavalo se da u 24 sata iscuri i do 700 kubika vode, potvrđeno nam je u Toplifikaciji.

Svake godine, uporedo sa širenjem sistema grejanja u Požarevcu i Kostolcu, povećavaju se i gubici u sistemu. Za sistem od 150 MW karakterističan za naša dva grada, očekivani „normalni“ gubici bi iznosili 100 kubika. Kod nas je to 4 puta više. 

Za EPS je curenje u sistemu grejanja tema za koju je potrebna posebna dozvola. Zbog toga, zvanične informacije nismo mogli da dobijemo u kostolačkim elektranama.

U Toplifikaciji Požarevac kažu da dve trećine svih curenja dešava se u Požarevcu, a najslabiji delovi sistema rađeni su 1999.godine. To su Beogradska, VI Ličke divizije i Hajduk Veljkova iznad mosta.

Generalno, najstariji delovi sistema su ušli u četvrtu deceniju, a sva curenja je nemoguće otkriti.

Nenad Mišić iz Toplifikacije kaže da bi ove godine trebalo da se otklone kvarovi na pet do šest tačaka u Požarevcu, nakon čega očekuju da će curenja biti znatno smanjena.

Prosečan broj grejnih dana tokom godine u Požarevcu i Kostolcu je između 186 i 192. Cena jednog kubika demineralizovane vode iznosi oko 115-120 dinara. Na osnovu tih podataka godišnje gubimo oko 10 miliona dinara na curenje vode iz sistema grejanja ili ako vam je lakše, jedna prosečna plata radnika iscuri iz cevi svakog dana.

 

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgovornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend