Javnost i odgovornost

Tri lica “Kralja”

Osnovna škola “Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu za samo 4 meseca promenila je tri “lica”. Zapadni zid je najpre ofarban u plavo-žutu kombinaciju, a ovih dana je veći deo žutih delova prefarban u crveno. Iako direktor kaže da u čitavoj priči nema politike, kombinacije boja neodoljivo podsećaju na obeležja pojedinih stranaka.

“Kralj” je još 2011.godine odlučio da konkuriše kod Ministarstva prosvete i da uz pomoć novca Evropske investicione banke obnovi dotrajalu fasadu koja je poslednji put osvežena 1978.godine.

Kako nam je rekao direktor Goran Seger, investicija je isplativa na period od 7 godina kroz uštede u grejanju i električnoj energiji. Samim tim, ova ulaganja su potpuno opravdana jer sa 10 centimetara termo-izolacione fasade škola više ne mora da brine o kvalitetu grejanja, istakao je Seger.

 

Radove koji su počeli sredinom novembra izvodi firma Modulor iz Beograda. Čitav posao trebalo je da košta 16,5 miliona dinara i trebalo je da se okonča za četiri meseca.

 

Do početka zime završen je zapadni zid, a škola se novim izgledom pohvalila i na društvenim mrežama. Međutim, kako nezvanično saznajemo od nekih zaposlenih, to se nije svidelo pojedincima u požarevačkoj vlasti, pa su u unutrašnjem dvorištu škole radovi su nastavljeni sa drugačijom kombinacijom boja, crvenom, plavom i belom.

 

 

Majstori su se pre nekoliko dana vratili na zapadni zid i veći deo žutih površina prekrečili u crveno.

 

Seger kaže da o bojama nije odlučivala škola, već grupa arhitekata i podsetio da je investicija planirana još 2011.godine.

 

Boom 93 nezvanično saznaje, a to nam je i Seger potvrdio da je namera bila da se škola ofarba u kraljevsko plave i oker tonove. Prva boja predstavlja školu, a druga Grad Požarevac.

 

Međutim, tonovi bojenisu bili usklađeni, a iz gradske uprave je preko koordinatora na ovim poslovima navodno naloženo da se izgled fasade prilagodi okolini i ambijentu ulice.  

 

Direktor nam je rekao da ni crvena boja nije dobila željeni ton i da je trebalo da bude svetlija, ali da je nesrećna okolnost u čitavoj priči što je većina radova izvedena po hladnom vremenu, kao i da izbor boja nema nikakve veze sa politikom ili stranačkim obeležjima.

 

Što se gradskih funkcionera tiče, Boom 93 je pokušao da razgovara sa nekoliko njih. Zvanično nismo dobili bilo kakvu izjavu, niti je bilo ko hteo da potvrdi da je uticao na izbor boja.

 

Goran Seger je naveo da ne zna da li će i u kojoj meri prekrečeni delovi fasade uticati na cenu investicije, ali da grad i škola zbog toga nemaju štetu jer se investicija sprovodi preko ministarstva. Kaže da mu je najvažnije to što će škola da dobije kvalitetnu termo-izolaciju kakvu nema nijedna u Srbiji.

 

Inače, žuti (oker) delovi na južnoj strani i ivicama objekta ostaće u toj boji.

 

Koja kombinacija je vama najprimerenija?

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend