Javnost i odgovornost

Ulažemo 0% budžeta u obnovu sportskih terena?

Požarevljani u sport ove godine ulažu ukupno 83,3 miliona dianra. Prema Programu 14, gradskog budžeta, od navedene sume se za obnovu sportske infrastrukture ne izdvaja ni dinar, iako sportski tereni već duže već dugo nisu u zavidnom stanju. Zanimljivo je da novi Lokalni akcioni plan za mlade predviđa ne samo obnovu, već i izgradnju novih terena.

Lokalni akcioni plan u oblasti „Zdravlje mladih“ sugeriše da treba „obezbediti razvijanje objekata za rekreaciju na otvorenom (zatvoreni bazen, staze za trčanje, teretane na otvorenom itd.)“ do 2020. godine. Izgradnja zatvorenog bazena stopirana je pre više od godinu dana. Zbog toga nije poznato otkud tako optimistične želje u LAP-u, ali je jednako nejasno i zašto u delu budžeta pod nazivom „Održavanje sportske infrastrukture“ piše 0 (nula) dinara.

Za realizaciju programa razvoja omladine i sporta u gradskom budžetu (Program 14), zadužena je gradska većnica Ana Miljanić. Sa njom prethodnih dana nismo uspeli da stupimo u kontakt i dobijemo objašnjenje u vezi sa ovim pitanjem.

Od ukupnog novca za sport 65 miliona daje se sportskim organizacijama, 2,5 miliona ide na mašine i opremu i 500.000 dinara na tekuće popravke i održavanje. U gradu ima 46 sportskih organizacija.

Procentualno gledano, i 500.000 dinara za tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata je 0,02% od celokupnog budžeta za 2017. godinu. Ukoliko se u obnavljanje sportskih objekata i ulaže novac, to se može videti u finansijskim planovima ustanova, preduzeća ili udruženja kojima je sport delatnost ili jedna od njih. U programu 14 budžeta Požarevca ta ulaganja se ne mogu videti jasno.

Ove godine za programe školskog sporta i sporta za sve plaćamo 10 miliona, a za sprovođenje omladinske politike još 5,3 miliona dinara. Spomenutih 10 miliona udruženjima i organizacijama se dodeljuje putem konkursa koji je još uvek otvoren.

„Sportski klubovi, teretane, JU Kulturno-sportski centar daju besplatne termine i trenere za mlade“ je jedna od realno ostvarivih stavki LAP-a o zdravlju i sportskoj kulturi mladih.

Treba napomenuti da su predstavnici gradske vlasti od prošle godine više puta ponovili da se ove godine 100 miliona dinara ulaže u škole i njihove objekte. Deo tog novca odlazi i na sportske terene kojima raspolažu.

Projekcije budžeta u naredne dve godine „skraćuju“ ukupan budžet za sport i omladinu za 3,2 miliona dinara. Istovremeno, tereni na otvorenom, dostupni svima, su u lošem stanju, a održavaju ih (uglavnom oskudno ili nikako) građani koji žive u neposrednoj blizini tih terena.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend