Javnost i odgovornost

Unutrašnja kontrola i revizija budžeta

Javna debata “ Interna finansijska kontrola u javnom sektoru i revizije budžeta” biće održana u utorak, 11.aprila na prvom spratu Radio cafea - Boom 93, od 17 časova.

Učesnici su Slavoljub Matić, Miodrag Milosavljević i Zvonimir Blagojević.

Obaveza  uspostavljanja  službe  interne  revizije u opštinama i gradovima uvedena  je  našim  propisima  još krajem prve decenije 21.veka, ali gradovi i opštine uglavom su ignorisali ovu obavezu. Interni revizori ponovo su aktuelni. Oni bi trebalo da kontrolišu sve korisnike bužeta, a u svom radu da odgovaraju gradonačelniku koji ih postavlja.

Državna revizorska institucija je je najviši, nezavisan, državni organ revizije javnih sredstava u Srbiji, koji pruža profesionalno uveravanje Narodnoj skupštini i građanima Srbije da se javna sredstva koriste efektivno, efikasno i ekonomično. DRI je kontrolisala budžete grada Požarevca za 2011. i 2015.godinu.

Sa nekadašnjim visokim funkcinerima lokalne samouprave na javnoj debati razgovaraćemo o njihovim iskustvima sa revizijama budžeta, načinima na koje je bio uspostavljen unutrašnji nadzor nad trošenjem budžeta , mehanizmima da se obezbedi efikasnija unutrašnja kontrola nad javnim sredstvima, kao i drugim pitanjima iz ove oblasti.

Voditelj debate je novinar, Uroš Urošević.

Debata se organizuje u okviru projekta “Hoću da znam – Transparentnost javnih finansija i odgovornost nosilaca javnih funkcija“, koji realizuje Boom 93.

Kroz serijal radijskih emisija i javnih debata, projekat ima za cilj da ukaže na značaj transparentnosti planiranja i trošenja javnih finansija, odgovornost nosilaca javnih funkcija, vladavine prava i zakona. Takođe, tekstovi na web portalu Boom 93, emisije i javni razgovori bi trebalo da ohrabre građane da se aktivnije uključe u planiranje i kontrolu lokalnih budžeta.

 

 Više o učesnicima javne debate:

 

Zvonimir Blagojević, odbornik i nekadašnji zamenik predsednika opštine Požarevac

Slavoljub Matić, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Požarevac

Miodrag Milosavljević, advokat i nekadašnji gradonačelnik Grada Požarevca

 

Projekat „Hoću da znam“  finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend