Javnost i odgovornost

Zašto se odustalo od Aviv parka koji je nudio više radnih mesta?

U Požarevcu se za 10 miliona evra očekuje gradnja ritejl centra Stop Shop, austrijske kompanije Immofinnanz. Od kada je Stop Shop najavljen, Aviv Arlon nije spominjan kao mogućnost iako je gradska vlast dogovor sa Izraelcima najavila kao već "gotov posao". Sudeći po najavama, Aviv park nudio više radnih mesta za Požarevljane.

Immofinanz i Stop Shop će građanima omogućiti oko 300 radnih mesta. Dok se još ozbiljno pričalo o investiciji izraelske kompanije Aviv Arlon, tom investicijom je planirano da 400-500 Požarevljana dobije stalno zaposlenje.

Kroz građevinsku operativu, radilo bi oko 1.500 ljudi iz domaćih građevinskih firmi. Aviv park je poput italijanskog „Nardija“ ostao neostvarena investicija. Čelnici grada su prošle godine prestali da spominju Izraelce kao opciju.

Gradska vlast je polovinom 2015. godine, pre kupovine zemlje i poslovnog prostora šećerane (oktobar 2015.), najavila nove investicije, a jedna od prvih je bilo ulaganje izraelske kompanije. Plan je bio da se u Požarevcu izgradi ritejl centar, te da gradnja počne od marta 2016. godine.

„Infrastruktura je izvedena i zemljište privedeno nameni za investitore. Ukoliko izraelska kompanija prođe sa svojom ponudom, planska dokumentacija za industrijsku zonu je pripremljena i građevinska dozvola bila bi izdata u zakonskom roku od 30 dana. Oni su spremni da odmah nakon toga krenu sa postavljanjem kamena temeljca, najkasnije u martu 2016. godine. Izgradnja traje od 9 meseci do godinu dana“, rekao je Spasović krajem 2015. u svojstvu predsednika Skupštine grada.

Izraelcima je bila najinteresantnija lokacija u novoj industrijskoj zoni, na potezu iza super marketa „Tempo“. Oni su izrazili želju da kupe tri parcele, ukupne površine 6 hektara i 20 ari.

Pojedinih problema sa infrastrukturom na tom potezu ima i dalje. Šahte nisu u ravni sa podlogom, a projekat uređenja prostora sadržao je greške koje tek treba ispraviti. Za sređivanje prostora, prvim ovogodišnjim rebalansom budžeta se ulaže 8.265.000 dinara (nezvanična informacija bila da je reč o sumi od 10 miliona dinara).

Izraelci su novembra 2015. godine uputili Gradskoj upravi grada Požarevca pismo o namerama, što je prvi korak u realizaciji investicije, odnosno vođenje pregovora vezanih za izgranju modernog ritejl Aviv parka.

Avgusta prošle godine, gradonačelnik izjavljuje da je Aviv Arlon i u tom trenutku želeo da investira u Požarevac. Spasović je razgovarao sa direktorom kompanije za Srbiju, Nir Sarom i dodao da je preostalo da se kompanija pisanim putem izjasni o pokretanju investicije u Požarevcu.

Istovremeno je izgradnja Aviv parka pomerena za početak 2017. godine, ali do toga nije došlo. Iz kabineta gradonačelnika za Boom 93 sada kažu da sa Aviv Arlonom nije bilo pregovora od kada je najavljen Immofinnanz kao investitor. Nije jasno zbog čega, ako se ima u vidu da će se Stop Shop graditi prekoputa, između DIS-a, Arrive i Rode.

Odgovora zašto se odustalo od izraelske investicije koja je otvarala više radnih mesta i kako je od „gotovog posla“ Aviv park postao nova neostvarena investicija, i dalje nema.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend