Ka Evropi

„Fer – plej“ otvorio Festival evropskog filma

U prijatnom ambijentu Radio Caffe-a, sinoć je prikazan prvi u nizu od devet filmova koji se emituju u sklopu Festivala evroskog filma. Čast da otvori festival imao je film “Fer- plej”, češko – slovačke produkcije, a danas na programu sa početkom od 19 časova biće nemački film “Nijedan sistem nije siguran”. Ulaz je, kao i tokom čitavog festivala, besplatan.

Pred početak projekcije, uvodnu reč dao je direktor Boom93, Milorad Tadić, nakon čega, čast da otvori festival pripala je Mariji Stevuljević koja je govorila u ime EU info centra. Ona je za Boom93 govorila više o ovom festivalu. 

„Festival evropskog filma se sedmi put održava u Srbiji, a ovo je prvi put da se održava u Požarevcu. Filmovi koje ćemo gledati na festivalu nisu klasični komercijalni filmovi na koje je publika navikla, već su to filmovi evropske produkcije pa će publika imati prilike da gleda filmove iz Slovačke, Mađarske, Portugala i Kipra koji se ne viđaju svakog dana“ rekla je Stevuljević i dodala da joj je drago da je ostvarana saradnja sa radiom Boom93 koji predstavlja simbol nezavisnog novinarstva.

Film češko – slovačke produkcije, “Fer – plej“, koji je otvorio festival po žanru je drama.Radnja je smeštena u Čehoslovačku 1983. godine a glavni protogonista filma je Ana, mlada atletičarka koja se bori da svoju zemlju predstavlja na Olimpijadi. Iako je film sniman 2014. godine, on verodostojno oslikava period 80tih. Glasanjem ljubitelja filmova, ovo ostvarenje na renomiranom filmskom sajtu IMDb ima veoma dobru ocenu 6,9 od mogućih 10. Ljubitelji filma koji su sinoćnu projekciju pratili u Radio Caffe-u, skoro pa jednoglasno su opisali film kao zanimljiv i iznenađujuće dobar.

Večeras sa početkom od 19 časova, na programu je nemački film “Nijedan sistem nije siguran“ koji je sniman 2017. godine a po žanru je triler. Ovaj film satkan od krimića, drame i misterije na sajtu IMDb ima odličnu ocenu 7,6/10 što znači da sve zainteresovane koji dođu, očekuje još jedan odličan film.

Festival evropskog filma startuje svake godine u maju kada se obeležava mesec Evrope, a zatim svoju turneru nastavlja širom gradova Srbije. Festival evropskog filma organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar u Beogradu, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i Radio kafeom.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend