Ka Evropi

Festival evropskog filma u Požarevcu

Festival evropskog filma #EufilmFest održava se u Požarevcu od 24.septembra do 4.oktobra. Biće prikazano devet filmskih ostvarenja najbolje evropske kinematografije. Sve projekcije su besplatne i održavaju se u Radio kafeu Boom 93.

Sedmi festival #EufilmFest prvi put se održava u Požarevcu, a na repertoaru su filmovi iz Slovačke, Nemačke, Portugala, Mađarske, Kipra, Francuske, Austrije, Švedske i Velike Britanije.

Festival evropskog filma organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar u Beogradu, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i Radio kafeom.

Boom 93 je ranijih godina organizovao retrospektive britanskog filma, američke nezavisne produkcije i austrijskog filma. Direktor, Milorad Tadić kaže da je cilj da se obogati kulturna ponuda Požarevca i građanima pruži mogućnost da besplatno i bez dodatnih izdvajanja iz lokalnog budžeta pogledaju neka od najboljih ostvarenja evropske kinematografije u poslednjih pet godina.

Festival u ponedeljak otvara slovački film „Fer-plej“, a ulaz na sve projekcije koje počinju od 19 časova je besplatan.

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

 

PROGRAM:

 

Ponedeljak, 24. septembar 

FER-PLEJ

 

(Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA

Režija: Andrea Sedlácková

Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se

nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

 

Utorak, 25. septembar

NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN

 

(Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER

Režija: Baran bo Odar

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing @ You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …

 

Sreda, 26. septembar

ALENTEŽO, ALENTEŽO

 

(Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Sérgio Tréfaut

Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

 

Četvrtak, 27. septembar

MAĐARI ZA BARSU

 

(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min)

DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

 

Petak, 28. septembar

DEČAK NA MOSTU

 

(Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA

Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

 

Ponedeljak, 1. oktobar

NISAM ĐUBRE

 

(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min)

DRAMA

Režija: Emmanuel Finkiel

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

 

Utorak, 2. oktobar

SVETLO

 

(Mademoiselle Paradis, Austrija, 2017, 97 min) DRAMA

Režija: Barbara Albert

Beč, 1777. Maria Theresia („Resi“) Paradis, 18 godina, je slepa pijanistkinja izuzetnog talenta. Resi je izgubila vid bukvalno preko noći kada je imala tri godine. Nakon nebrojenih neuspelih medicinskih eksperimenata, njeni preterano brižni roditelji traže kontroverznog „doktora čudotvorca“ Franza Antona Mesmera, kao poslednju nadu za izlečenje. Doktoru Mesmeru bi šansa da uspešno izleči mladu devojku mogla doneti slavu i bogatstvo. Resi se seli na imanje doktora i njegove supruge, gde u društvu drugih pacijenata prvi put iskusi ličnu slobodu. Čini se da Mesmerov tretman skoro odmah daje rezultate. Međutim, Resi uskoro primećuje da što joj se vid više vraća, njena muzička virtuoznost sve više opada. Ona postaje svesna da cena povratka u društvo onih koji vide može biti previsoka ukoliko podrazumeva gubitak njenog unutrašnjeg sveta muzike.

 

Sreda, 3. oktobar

UPAD KOD BERGMANA

 

(Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107

min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

 

Četvrtak, 4. oktobar

Kratki filmovi BAFTA 2017

 

(BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards. 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend