Ka Evropi

Kada će Požarevac i Kostolac dobiti fabrike vode i sisteme prečišćavanja otpadnih voda?

Izgradnja postrojenja za preradu vode za piće i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda ponovo je aktuelna tema u Požarevcu. Ako se naredne godine završe svi infrastrukturni radovi na mreži vodovoda i kanalizacije, do kraja prve polovine naredne decenije Požarevac, Kostolac i okolna sela bi trebalo da imaju rešeno pitanje vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

Gradonačelnik Bane Spasović i direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević kažu da su razgovarali sa predstavnicima Vlade i Kancelarije za javna ulaganja, da su projekti pripremljeni, ali da je pre apliciranja za novac kojim bi bila igrađena postrojenja u Požarevcu i Kostolcu potrebno urediti infrastrukturu.

Oni navode da to podrazmeva potpuno razdvajanje fekalne i kišne kanalizacije, završetak zamene azbestnog cevovoda i mreže koja je stara više od 30 godina, okončanje radova na crpnoj stanici u Stiškoj ulici kod hale sportova i još dve crpne stanice u Kostolcu.

Spasović kaže da ti radovi mogu da se završe naredne godine i da se krene u izgradnju postrojenja.

Za izgradnja jedne fabrike vode u Požarevcu i jedne u Kostolcu potrebno je 3 do 4 godine, a u međuvremenu bi se ponovo u funkciju stavilo izvorište Meminac gde je u planu nabavka sistema za reversnu osmozu. Očekivanja su da bi to postrojenje trebalo da isporučuje 70 litara u sekundi prečišćene vode. S obzirom da Požarevac trenutno crpi do 290 litara u sekundi, količine sa Meminca bi bile dovoljne da se održavaju niske vrednosti nitrata u vodi, ali i zaštiti vodoizvorište Ključ od zagađenja.

Gradonačelnik je najavio i izradu novog generalnog plana vodosnabdevanja koji predviđa rešavanje snabdevanja vodom za piće za sva naselja na području Grada Požarevca. To bi se postiglo preko novih fabrika vode u Požarevcu i Kostolcu i nekoliko manjih postrojenja u selima.

U narednih par godina bi trebalo da se nabave i dva nova rezervoara od po 2.000 kubika koji će biti postavljeni na brdu Tulba. Direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević rekao je da će prvi rezervoar biti nabavljen sledeće godine i da bi na taj način trebalo da se reši snabdevanje gradskog brda koje trenutno zavisi od rezervoara koji je svojevremeno projektovan samo za potrebe nekadašnje živinarske farme i manjeg broja individualnih korisnika.

Drugi rezervoar bi trebalo da posluži za stabilno snabdevanje Lučice, Prugova i Poljane koji će biti priključeni na gradsku mrežu vodosnabdevanja.

 

 

Havarije na cevovodu i česta isključenja naselja Busije

Direktor Vodovoda kaže da je od juna do danas zabeleženo 550 intervencija zbog pucanja cevi na vodovodnoj mreži. Uzrok čestih isključenja vode u Busijama je azbestni cevovod.

„Poslednjih nekoliko navrata nije naša odgovornost. Izvođeni su radovi na kanalizaciji u ulici 27.aprila i oštećen je azbestni cevovod. Azbestne cevi su prilično postojane, ali ako se jednom oštete, možete da očekujete stalna pucanja. Inače, sa rezervoarom za Prugovo-Poljanu i Lučicu biće rasterećena i mreža u Busijama.

 

Nova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bi trebalo da se grade u Požarevcu i Kostolcu. Ona će primati najveći deo otpadnih voda, dok se jedno manje postrojenje planira za Bradarac, Maljurevac i Bubušinac. Pre puštanja u pogon postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu, nužno je da se izvrši proširenje Brežanskog kanala. Dimitrijević kaže da to neće biti problem jer su imovinsko-pravni odnosi čisti na tom potezu i da ima dovoljno vremena da se urade svi neophodni radovi.

Dimitrijević i Spasović danas nisu iznosili procene koliko će iznositi sva ulaganja koja su najavili u narednih nekoliko godina. Neobično je što su ova važna ulaganja od interesa za sve građane na području Grada Požarevca najavljena na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama političke stranke.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend