Ka Evropi

Kako će izgledati javni prevoz putnika u Požarevcu?

Nakon ulaska u postupak javno-privatnog partnerstva (JPP) za javno osvetljenje, Grad Požarevac sada isto čini i za javni prevoz. Upravljači grada ovu odluku pravdaju željom da se uspostavi kvalitetniji prevoz koji će zadovoljavati potrebe putnika sa optimalnom mrežom linija i polazaka u mesnom saobraćaju.

Odluci je prethodila izrada studije o javnom prevozu koja je prema ugovoru zaključenim sa preduzećem „Traffic&Transport Solutions“ i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada u oktobru prošle godine, budžet koštala oko 5,3 miliona dinara.

Studija u koju javnost do sada nije imala uvid, trebalo je da ponudi predloge odluke o javnom prevozu, tarifnom sistemu i cenovniku, kao i način na koji će se birati prevoznici kojima će se poveravati obavljanje prevoza putnika, sa opštim uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju autobusi.

Prema odluci o pokretanju postupka JPP sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji Grada Požarevca, grad bi u narednom periodu trebalo da izradi projekat JPP, a nakon dobijanja potrebnih saglasnosti sprovede postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg partnera.

Grad Požarevac nema adekvatno uređen javni prevoz putnika, a eventualno poveravanje ove delatnosti postojećim javnim preduzećima ili osnivanje novog javnog preduzeća bi bilo izuzetno skupo jer nijedno javno preduzeće ne poseduje ni tehničke ni kadrovske kapacitete.

Skupština Požarevca je ovaj predlog danas usvojila bez rasprave.

Gradonačelnik Bane Spasović kaže da očekuje da Grad subvencioniše deo linijskog prevoza, posebno učenika osnovnih i srednjih škola. Takođe, mnoge druge kategorije građana bi trebalo da ostvaruju besplatan prevoz ili ostvaruju popust u prevozu na području grada, rekao je on.

Prema njegovim rečima, uređenje javnog linijskog saobraćaja na području grada kroz JPP sa elementima koncesije bi trebalo da smanji i saobraćajne gužve na gradskim ulicama.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend