Ka Evropi

Poljoprivredna škola ponovo u projektu Evropske unije

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ je na konkursu koji je objavila Nacionalna organizacija „Tempus“ u februaru školske 2017/18. godine dobila bespovratna sredstva za oganizaciju „Obuke učenika za organsko voćarstvo“.

Projekat u okviru programa Erazumu+finansiran od strane Evropske unije organizuje se u partnerstvu sa organizacijom PROBIO iz Makedonije. Projekat traje do maja 2019. godine, a mobilnost 12 učenika i 3 nastavnika planirana je u periodu od 10. do 24. septembra 2018. godine.  

Jedan od kriterijuma odabira učenika koji će učestvovati na ovom projektu bio je i odličan uspeh.  

„Mi smo raspisali konkurs u školi, učenici su se javljali pa je napravljena selekcija. Učestvuju učenici iz 3. i 4. razreda  obrazovnog profila poljoprivredni tehničar a nastavnici su iz stručnog veća poljoprivredne struke. Odabrali smo po 6 učenika iz oba razreda. Oni su se sami prijavljivali, a mi smo želeli da nagradimo one sa odličnim uspehom i dobrim ocenama“, rekao je Milivoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole Požarevac.

„Takođe, bitno je da su učenici zainteresovani za organsku proizvodnju u voćarstvu i da žele da uče i da se usavršavaju u toj oblasti. Nakon obuke dobiće sertifikat i to će za njih biti veliki plus“, dodao je Vukušinović.

Učestvovanjem u ovom projektu učenici će imati priliku da razviju svoju kreativnost, inicijativu, samopouzdanje i odgovornost. Takođe, naučiće da prihvataju različitosti i upoznaju se sa kulturom i istorijom drugih naroda, povežu se sa učenicima iz inostranstva, kao i da prihvate evropske vrednosti.

Učesnici projekta provešće 15 dana u mestu Valandovo u trošku projekta. Obuka je planirana u nekoliko modula, koji se odnose na principe i podozanje organskog voćnjaka, primenu argotehničkih mera, branje, pakovanje, kontrolu, sertifikaciju i transport organskih proizvoda.

Učenici i nastavnici će pored planiranih aktivnosti za sticanje znanja i veština imati priliku da se upoznaju sa kulturom, tradicijom, običajima, istorijom i prirodnim lepotama Valandova i okoline.  

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend