Ka Evropi

Prevencijom do smanjenja vršnjačkog nasilja

Kako bi smanjili pojavu vršnjačkog nasilja, Udruženje „Svet reči“ osmislilo je projekat u okviru kog učenici prolaze obuku vršnjačke medijacije, a krajnji cilj obuke je promovisanje nenasilja i nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija.

Projekat obuhvata sedam škola, Požarevačku gimnaziju, srednje škole iz Velikog Gradišta, Kučeva, Despotovca i Smederevske Palanke, kao i  gimnazije iz Velike Plane i Smederevske Palanke.

Oko 65 odsto učenika je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Interaktivni treninzi jedan su od načina da se statistika promeni na bolje.

Živkica Đorđević, trener obuke i pedagog u Požarevačkoj gimnaziji objašnjava da je suština samog projekta da nauči mlade da upravljaju konfliktnim situacijama.

„Cilj projekta, pod nazivom „Kul je da znaš“ je promovisanja nenasilja kod mladih i kontrola teških emocija u konfliktim situacijama i sticanje posebne veštine, medijacije koja služi da se posreduje u konfliktnim situacijama“, ističe Đorđević.

Prema njenim rečima ceo program ustvari uči učenike kako da se konflikt koji nastaje, a nije došlo još uvek do nasilja, zaustavi. Ideja je da svako od njih proceni koji mu je najveći interes da miroljubivim putem reši konfliktne situacije u kojima se našao.

Milica Mihajlović učenica drugog razreda gimnazije, je prošla obuku medijacije na početku prve godine i tokom obuke stekla brojne veštine.

„Pre svega naučila sam kako da se stavim u kožu osobe sa kojom imam konflikt i da vidim njene želje i potrebe, ali i kako da slušam tu drugu osobu i da imam ideju o tome šta ona želi“, kaže Mihajlović.

Ona i njene drugarice iz škole su kao medijatori sa već stečenim iskustvom pored treninga koji su prošle, imale i ulogu neke vrste pomagača, jer ostali polaznici do sada nisu imali dodira sa medijacijom, kao metodom rešavanja konfliktnih situacija.

Kako ističu, pre seminara nisu znale baš najbolje da se nosite sa konfliktima do kojih dolazi u odeljenju ili porodici. Nakon obuke naučiće su kako da odreaguju u određenim situacijama, da posreduju u sukobu između prijatelja i na koji način da se nose sa konfliktom čiji su akteri.

Na seminaru je učestvovalo 28 učenika i sedam profesora koji su saglasni da i njima treba obuka, jer pored vršnjačkog nasilja, često dolazi do konfliktnih situacija i na relaciji učenik – profesor.

U okviru projekta biće organizovan trening đaka prvaka u Požarevačkoj gimnaziji, a to je postala stalna praksa već nekoliko godina unazad.

Nakon obuke biće organizovanne tri manifestacije Sportom protiv nasilja, Muzikom protiv nasilja i Kulturom protiv nasilja, kako bi medijacija bila promovisana kao način rešavanja sukoba.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend