Ka Evropi

Promocija kulture i unapređenje zdravlja kroz projekte prekogranične saradnje

Grad Požarevac je u prethodnom periodu uspešno realizovao projekat „Kultura bez granica“ u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. S druge strane, na putu je da za dve godine zaokruži projktne aktivnosti kojima će u potpunosti biti stavljena u funkciju uslovno rečeno, nova zgrada bolnice koja je počela da se gradi 1999.godine, ali nikada nije završena.

 

Vrednost projekta „Kultura bez granica iznosila je nešto više od 500 hiljada evra, a realizovali su ga grad Požarevac i opština Anina. Projekat je promovisao kulturu i tradiciju dve zemlje u cilju poboljšanja  kulturnog turizma i turističke ponude u prekograničnoj oblasti, istakao je predsednik skupštine Požarevca, Bojan Ilić.

„Prvi put smo sarađivali na projektu prekogranične saradnje, ali s obzirom da smo uspešno ispunili zadate ciljeve, ne sumnjam da ćemo saradnju nastaviti kroz realizaciju nekih budućih projekata ili razmenu kulturnih sadržaja. Obe opštine su imale ideju, ali i potrebu da na neki način obogate turističku ponudu, ožive tradiciju i omoguće talentovanim pojedincima da njihove rukotvorine dođu do izražaja. Ovaj projekat je to i omogućio. Bilo je preko 150 učesnika za ovih godinu i po dana, predstavnika KUD-ova, muzičkih i plesnih udruženja i talentovanih pojedinaca.  U okviru projekta smo za Požarevac kupili balon halu i binu. Projekat je promovisao kreativnost i međunarodno širenje kulture, transfer veština i znanja, mobilnost umetnika i cirkulaciju umetnika, umetničkih dela i proizvoda. Kroz organizaciju kulturnih dešavanja, stvorene su mreže kulturnih udruženja sa obe strane Dunava. Organizovanjem multikulturalnih festivala je obezbedilo neophodan podsticaj lokalnim udruženjima i svim zainteresovanih subjekata u sektoru turizma.“

Fabiana Ene, predstavnika opštine Anina, ističe da  je sa Požarevcem je realizovano mnogo kulturno-umetničkih aktivnosti koje su doprinele povećanju broja posetilaca u Anini.

„Zajedno sa Požarevcem razvili smo veliki broj kulturnih aktivnosti koje su doprinele povećanju broja posetilaca našoj opštini tokom festivala. Promovisali smo turističke atrakcije naše oblasti, prugu Anina-Oravica, Buhuj jezero i Bigar vodopad. Tako su oni postali poznati i u vašem regionu. Kulturnom razmenom smo otkrili da postoji dosta sličnosti, bilo u pogledu tradicije i kulture, bilo u pogledu rešavanja problema u implementacionom periodu. Kroz projekat je naša opština opremila lokaciju za kulturno-umetničke događaje. Sada smo primremljeni da organizujemo više festivala sa većim brojem učesnika i gledalaca“.

Realizacija projekat počela je u decembru 2017. godine, a u njegovoj realizaciji i kulturnoj razmeni učestvovalo je više od 240 učesnika u Anini i Požarevcu.

Menadžer projekta, Danijela Tufegdžić, navela je da projekat promoviše kreativnost i međusobno širenje kulture, transfer veština i znanja, mobilnost umetnika i cirkulaciju umetničkih i kulturnih dela i proizvoda.

Ona je i navela i šta su su lokalne uprave u Požarevcu i Anini dobile kroz projekat.

„Opštini Anina bila je potrebna tehnička i audio oprema za već postojeću binu, što su oni kupili kroz ovaj projekat. Takođe im je bilo potrebno pokrivanje terena na kome održavaju manifestacije i imali su potrebu za nabavku info-pultova.  Grad Požarevac je konačno kupio binu koju smo iznajmljivali za sve manifestacije. Balon halu smo podigli u Sportskom centru i nabavili 20 novih info-pultova. Sve nabavljeno će se koristiti u svrhu promocije udruženja na nivou grada i opštine Anina, bez naknade. To je bila ideja i cilj projekta.

Ono što je privuklo najveću pažnju ovdašnje javnosti je postavljanje balon hale sa veštačkom travnatom podlogom za mali fudbal.

Prilikom posete Požarevcu, balon halu je posetio i predsednik   Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković koji je istakao njen značaj.

„Podatak koji je katastrofalan, da u našoj zemlji kojoj je sport najbolji proizvod posle rata, samo 4-5 odsto stanovništva se bavi sportom. Svaka sala ovakvog tipa, siromašnija ili manja od ove, dragocena je jer će postati mala laboratorija, fabrika u kojoj će novi klinci da se stvaraju, da se regrutuju, da se vaspitavaju da budu dobri, provećeni ljudi koji će jednog dana biti značajan deo srpskog društva.

Zamišenja kao porodilište, nova bolnička zgrada u Požarevcu  koja je važila za marketinški projekat porodice Milošević počela je da se gradi pre više od 20 godina, ali su svi radovi zamrli 2000. godine.

Za preglomazno porodilište na četiri nivoa i površinom od oko 9.000 kvadrata niko nije bio zainteresovan dok nije izvršena prenamena prostora i pokrenuta inicijativa na lokalnom nivou da se zgrada konačno završi.

Krajem 2014.godine je zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje sa rumunskim gradom Rešica,uređeno oko 2.200 m2.

Nastavak uređenja omogućen je kroz projekat prekogranične saradnje „Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu”.

Oko 5 miliona evra biće upravo uloženo u požarevačku bolnicu, s tim što se lokalna samouprava obavezala da u  tri godine iz budžeta obezbedi 15 odsto učešća od ukupno 700.000 evra.

 

Direktor Opšte bolnice dr Danko Nikolić ističe da se vodila velika borba da projekat bude odobren i dodao da je projekat  značajan ne samo za Požarevac i Braničevski okrug, već i za ostatak Srbije jer će bolnica dobiti moderne prostorije i nove operacione sale. Realizacija projekta doneće unapređenje u lečenju   onkoloških pacijenata, čiji broj se stalno uvećava.

Inače čitav projekat koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje finansira se  sa blizu 11,7 miliona evra.

Rumunija i Srbija ovim prekograničnim projektom od strateškog značaja za obe države kreću u zajedničku borbu protiv raka i efikasnije lečenje kancerogenih oboljenja.

Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti, a biće uspostavljanjeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. U Požarevcu bi trebalo da se uspostavi I hospis sa kapacitetom od 80 kreveta.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend