Ka Evropi

Srbija i EU: Otvorena dva nova poglavlja

Srbija je danas napravila još dva važna koraka ka Evropskoj uniji, otvorivši dva nova poglavlja u pregovorima sa EU. Reč je o poglavljima 17 i 18 - odnosno monetarnoj i ekonomskoj politici i statistici. EU trenutno ne drži politiku proširenja visoko na svojoj listi prioriteta jer se spremaju evropski izbori sledeće godine

Iako je prema rečima Jadranke Joksimović “Srbija bila spremna za sedam”, danas otvara ipak samo dva poglavlja koja se odnose na ekonomsku i monetarnu uniju (17), odnosno statistiku (18), a na čekanju su ostala poglavlja 4 (sloboda kretanja kapitala), 1 (sloboda kretanja robe), 21 (transevropske mreže), 14 (transport) i 9 (finansijske usluge).  Srbija bi trebalo da bude zadovoljna, jer su mnoge članice Evropske unije, kako prenose diplomatski izvori, bile rešene da ne dozvole otvaranje nijednog poglavlja. Konačno, usaglašeno je otvaranje dva poglavlja kao podsticaj daljim evrointegracijama.

Od početka godine otvorena su dva, odnosno sa današnjim četiri poglavlja u pregovorima. Razloge za ovakvo stanje možda treba tražiti u ključnim zamerkama koje članice EU ističu već duže vreme, a to su nivo vladavine prava u našoj zemlji, borba protiv korupcije, sloboda medija i nezavisnost pravosuđa.

Osvrćući se na ono što je realno, odnosno otvaranje poglavlja 17 i 18, ministarka objašnjava da je poglavlje 17 jedno od najvažnijih ekonomskih poglavlja i da će njegovo otvaranje biti dodatna podrška “već dobro započetim ekonomskim reformama, posebno u domenu strukturnih reformi, makroekonomskih i fiskalnih projekcija”. To su odredbe koje pomažu zemlji da na neki način dodatno ojača mehanizme za fiskalni nadzor i za fiskalnu odgovornost, što znatno utiče i na raspon javnog duga, odnosno smanjivanje budžetskog deficita. Ta poglavlja pružaju konkretne i važne instrumente koji dodatno stabilizuju ekonomske reforme, navela je Joksimović.

Šta praktično donose dva nova poglavlja?

Poglavlja17 i 18 – odnosno monetarna i ekonomska politika i statistika ili .u najkraćem – korišćenju evra i usklađivanju statističkih metoda i obrade podataka sa evropskim standardima.

Poglavlje 17 – ekonomska i monetarna politika – zabranjuje privilegovan pristup javnog sektora finansijama, podrazumeva potpuno nezavisnu centralnu banku, zabranu da ona finansira javni sektor, kao i usvajanje evra i pristupanje evrozni.

Tako bi Srbija, nakon što postane članica EU, a to bi prema nekim najavama moglo da se dogodi u narednom krugu proširenja 2025. godine, u jednom trenutku trebalo da pređe na upotrebu evropske valute.

To ne znači da će dinar prestati da važi sa danom pristupanja zajednici, već će se to dogoditi kada država ispuni potrebne kriterijume. Evro danas nije zvanična valuta u svim državama članicama.

Poglavlje 18 – statistika. Ova oblast mora da se uskladi sa standardima. Morali bi precizno da znamo i objavljujemo kolike su plate u Srbiji u odnosu na neku od zemalja EU, koliko je život bolji ili gori makar u brojevima ili „koliko nam dobro ide“. U EU je to moguće je proveriti uz nekoliko klikova – na sajtu Evropskog zavoda za statistiku – Evrostata. Evrostat funkcioniše tako što države prikupljaju statističke podatke koje analizira zvanična statistička institucija te države i prosleđuje ih Evrostatu.

Mnogi podaci iz Srbije već se nalaze na ovom sajtu, ali ispunjavanjem odredbi iz poglavlja pod rednim brojem 18 – prikupljanje, obrada, dostupnost i verodostojnost podataka biće kvalitetniji.

Gde smo sada?

Da podsetimo, Srbija je do sada  otvorila:

 • poglavlje 32 – finansijski nadzor (decembar 2015)
 • poglavlje 35 – ostalo – u slučaju Srbije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine (decembar 2015)
 • poglavlje 23 – pravosuđe i osnovna prava (jul 2016)
 • poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost (jul 2016)
 • poglavlje 5 – javne nabavke (decembar 2016)
 • poglavlje 25 – nauka i istraživanje (decembar 2016)
 • poglavlje 20 – preduzetništvo i industrijska politika (februar 2017)
 • poglavlje 26 – obrazovanje i kultura (februar 2017)
 • poglavlje 7 – pravo intelektualne svojine (jun 2017)
 • poglavlje 29 – carinska unija (jun 2017)
 • poglavlje 6 – pravo privrednih društava (decembar 2017)
 • poglavlje 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom (decembar 2017)
 • poglavlje 13 – ribarstvo (jun 2018)
 • poglavlje 33 – finansijska i budžetska pitanja (jun 2018)
 • poglavlje 17 – monetarna i ekonomska politika (decembar 2018)
 • poglavnje 18 – statistika (decembar 2018)

Poglavlja 25 i 26, koja se tiču nauke i istraživanja i obrazovanja i kulture, zatvorena su istog dana kada su i otvorena, što znači da Evropska komisija smatra da nema potrebe za bilo kakvim izmenama u domaćem zakonodavstvu. Da bi poglavlje bilo zatvoreno, Srbija mora da ispuni sve mere iz akcionih planova i zakonodavstvo prilagodi pravilima EU.

 

Iako, se često pominje 2025. godina kao cilj za ulazak Srbije u EU, to znači da Beograd mora da završi pregovore do 2023. godine. U dosadašnjem toku pregovora, od ukupno 35, Srbija je za pet godina, koliko traje proces pregovora, do sada otvorila 16 i privremeno zatvorila dva poglavlja.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend