Ka Evropi

Srbija ka EU: Bolnica za novi milenijum sredstvima EU

U okviru IPA programa prekogranične saradnje u naredne tri godine biće završena preostala tri sprata “nove” bolničke zgrade Grada Požarevca. Oko 5 miliona evra biće upravo uloženo u požarevačku bolnicu, a lokalna samouprava se obavezala da u naredne tri godine iz budžeta obezbedi 700.000 evra.

Evropska unija je najveći donator u Republici Srbiji.  Od 2001. godine, EU je kroz nekoliko različitih instrumenata i fondova obezbedila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava Republici Srbiji kako bi lakše sprovodila reforme i postala uređenije društvo, što je nužan uslov da postane članica Unije.

Pored podrške iz EU fondova koja je namenjena pravnim, institucionalnim, administrativnim, ekonomskim i društvenim reformama na putu ka EU u različitim oblastima – od pravosuđa, javne uprave, javnih finansija do obrazovanja, zapošljavanja, saobraćaja, poljoprivrede i zaštite životne sredine, ova podrška doprinosi i razvoju lokalnih ekonomija, smanjenju razlika u razvijenosti različitih oblasti, pružanju mogućnosti za zapošljavanje, obrazovanje i rešavanje ključnih izazova u društvu/državi, ali i u lokalnoj sredini. Jedan od gradova u koji već godinama EU ulaže sredstva je i Požarevac. Za poslednjih osamnaest godina grad je na ovaj način rešio neke goruće problem od zamene azbestnih cevi glavnog vodovoda do zamene stolarije u školama, opreme i vozila namenjenih zdravstvenim ustanovama. Nije izostala ni podrška razvoju privatnog preduzetničkog sektora, ali i podrška Privrednoj komori  i regionalnoj razvojnoj agenciji.

 

Jedan od najvažnijih projekata koji se realizuju u okviru IPA programa prekogranične saradnje jeste završetak preostala tri sprata “nove” bolničke zgrade Grada Požarevca. Ovaj projekat dobijen je u okviru projekta prekogranične saradnje “Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu” i trebalo bi pomogne da se potpuno osposobi „nova“ bolnička zgrada Grad Požarevac. Čitav projekat biće ukupno finansiran sa blizu 11,7 miliona evra. Rumunija i Srbija ovim prekograničnim projektom, od strateškog značaja za obe države, kreću u zajedničku borbu protiv raka i efikasnije lečenje kancerogenih oboljenja. Pored efikasnije prevencije raka i savremenog načina lečenja, najvrednija stvar koju će Požarevljani i građani u okrugu dobiti je kompletno završena nova bolnička zgrada Opšte bolnice. Oko 5 miliona evra biće upravo uloženo u požarevačku bolnicu, s tim što se lokalna samouprava obavezala da u naredne tri godine iz budžeta obezbedi 15 odsto učešća od ukupno 700.000 evra. Završetkom opremanja zgrade bolnica bi 2021.godine trebalo da dobije centralni operativni blok sa intenzivnom negom, kao i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

 

     Direktor Opšte bolnice dr Danko Nikolić je nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju istakao da je projekat  značajan ne samo za Požarevac i Braničevski okrug, već i za ostatak Srbije jer će bolnica dobiti moderne prostorije i nove operacione sale. Realizacija projekta doneće unapređenje u lečenju   onkoloških pacijenata, čiji broj se stalno uvećava.

Nikolić je istakao da radovi koji bi trebalo da počnu već početkom sledeće godine neće uticati na rad ostalih službi u zgradi. Formiran je nadzorni organ koji će vršiti nadzor nad radovima, a u toku je tender za građevinske radove. Ostaje da se nadamo da će sve teći po planu I da će 2021.godine Požarevac imati jednu od najsavremenijih zgrada u ovom delu Srbije. 

 

     Nedavno je prilikom posete požarevačkoj bolnici Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar naveo je da je vrlo važno da se na vreme povede računa o stručnom medicinskom kadru koji će za tri godine raditi sa pacijentima. „Da na vreme primimo te ljude, da se oni nauče i obuče, ako treba da odu i u inostranstvo na specijalizaciju. Nemamo nikakav problem da ih spremimo“.

On je najavio da će u Opštoj bolnici biti novih zaposlenja jer je namera da se otvaranje novih odeljenja dočeka spremno.

Lončar kaže da su opremljena tri sprata nove bolničke zgrade, novih 4.000 kvadrata za službe bolnice u Požarevcu i da je potrebna ozbiljnost da bi se ovaj projekat realizovao u predviđenom roku. Svi partneri na projektu dobiće modernu opremu za lečenje pacijenata sa rakom, a u Požarevcu će biti osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti. Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti, a biće uspostavljanjeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. U Požarevcu bi trebalo da se uspostavi hospis sa kapacitetom od 80 kreveta, naveo je ministar zdravlja.

 

       Opšti cilj projekta je promovisanje saradnje u oblasti onkologije između medicinskih ustanova sa obe  strane granice, kako bi se omogućio pristup savremenim i efikasnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu.

 

       Dr Karmen Panaitesku iz Centar za genetsku i ćelijsku terapiju u lečenju raka „OncoGen“ iz Rumunije je napomenula “da je vrlo važno što će po završetku projekta bolnice u Srbiji i Rumuniji biti umrežene i što će moći da se razmenjuju iskustva i prate rezultati”… Ona je istakla da ova ustanova ima 20-godišnje iskustvo u istraživanju kancera, što će znatno doprineti efikasnosti u prevenciji, dijagnosticiranju i lečenju raka. Panaitesku je izrazila očekivanje da je ovo samo jedan od projekata koji će u oblati zdravstva Srbija i Rumunija raditi zajedno.

 

        Konkretne aktivnosti, pored uspostavljanja mreže između bolnica, biće usmerene i na nadogradnju postojeće IT opreme i izradu softverskog alata koji će pomoći onkolozima da izaberu bolju terapijsku strategiju za čvrste tumore (dojke, kolena, pluća), jer da bi se postigao željeni rezultat neophodno je poboljšati medicinsku i tehničku ekspertizu medicinskog osoblja svih bolnica koji su obuhvaćeni projektom.

 

        Opšta bolnica Požarevac je vodeći partner u ovom projektu, a ostali partneri su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Urgentna županijska bolnica „Pius Branzeu“ iz Temišvara, Centar za genetsku i ćelijsku terapiju u lečenju raka „OncoGen“ i Urgentna bolnica županije Karaš-Severin u Rešici. Pored njih, 12 bolnica koje uzimaju učešća u projektu su: Bolnice Smederevo, Bor, Pančevo, Petrovac na Mlavi, Negotin, Smederevska Palanka, Kikinda, Senta, Vršac, Opšta bolnica Dr Đorđe Jovanović iz Zrenjanina, Specijalna bolnica za plućne bolesti iz Zrenjanina i Bolnica Dr “Budislav Babić” iz  Bele Crkve.

 

     Ovaj projekat pokazuje kako sjajno mogu da se koriste programi prekogranične i transnacionalne saradnje, jer podstiču saradnju pograničnih teritorija susednih država (prekogranična saradnja) ili celih država (transnacionalna saradnja) na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa.  Upravo zbog toga, Evriopska Unija je za sprovođenje prekogranične saradnje u našoj zemlji opredelila 260 miliona evra. Programi Unije predstavljaju značajan izvor finansiranja inicijativa u različitim oblastima, inovativnih rešenja, ulaganja u ljudske resurse i podsticanje mobilnosti mladih ljudi. Njihova prednost je i u tome što omogućavaju saradnju pravnih i fizičkih lica iz država članica Evropske unije i država u procesu pristupanja na konkretnim projektima i na taj način usvajanje i primenu dokazano najboljih iskustava. Republika Srbija učestvuje u 11 programa Unije.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend