Ka Evropi

Srbija ka EU: Požarevac i okrug imaju velike koristi od EU programa

Evropska unija je najveći donator u Republici Srbiji. Od 2001. godine, EU je kroz nekoliko različitih instrumenata i fondova obezbedila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava Republici Srbiji za podršku reformama.

Evropska unija je najveći donator bespovratne pomoći Srbiji. U proteklih 18 godina iz fondova Evropske unije naša zemlja dobila je više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava kako bi lakše sprovodila reforme i postala uređenije društvo, što je nužan uslov da postane članica Unije. U isto vreme, od SAD smo dobili oko 700 miliona, od Nemačke 350, a od Kine nešto manje od deset miliona evra, ali su donacije Rusije i dalje nepoznanica. Iako je uvreženo mišljenje među građanima Srbije da je Rusija među najvećim donatorima, sitaucija nije baš takva, a iznos donacija Rusija nije nikada dostavljala ili je možda takav da ga ne treba ni pominjati.

S druge strane, podrška iz EU fondova namenjena je neophodnim pravnim, institucionalnim, administrativnim, ekonomskim i društvenim reformama na putu ka EU u različitim oblastima – od pravosuđa, javne uprave, javnih finansija do obrazovanja, zapošljavanja, saobraćaja, poljoprivrede i zaštite životne sredine. Podrška doprinosi i razvoju lokalnih ekonomija, smanjenju razlika u razvijenosti različitih oblasti, pružanju mogućnosti za zapošljavanje, obrazovanje i rešavanje ključnih izazova u društvu/državi, ali I u lokalnoj sredini.

Neki od najznačajnijih projekata koji se realizuju sredstvima Evropske Unije u Požarevcu i okrugu:

– U okviru grant šeme Programa Exchange 5 odobreno je sprovođenje 18 projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou. Među odobrenim projektima je i Efikasno upravljanje imovinom za uspešnije lokalne samouprave, koji realizuje grad Požarevac, u saradnji sa opštinama Petrovac na Mlavi, Kučevo, Velika Plana, Veliko Gradište, Golubac i Žagubica. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je oko 165.000 evra, a predviđeno trajanje projekata je 12-18  meseci. Ceremonija svečanog potpisivanja ugovora, kojim će biti obeležen početak realizacije projekata biće organizovana u drugoj polovini januara 2019. godine.

– EU PRO dodelila sredstva lokalnim samoupravama Kučevo, Veliko Gradište i Smederevo koji će realizovati projekte izrade tehničke i planske dokumentacije kao i projekata poslovne infrastrukture. Projekat “Pouzdano i sigurno vodosnabdevanje za stanovništvo Kučeva” odobreno je 150.000 evra, s tim da Opština učestvuje sa 27 hiljada evra. Ovim projektom je predviđena zamena 850 metara azbestnih cevi primarne vodovodne mreže, čime će biti obezbeđeno kontinuirani vodosnabdevanje stanovništva i preduzeća.  U okviru drugog projekta “Uređenje plana detaljne regulacije industrijske zone Kučeva”, planirana je izmena plana detaljne regulacije industrijeske zone. Evropska Unija je za ovaj projekat odvojila 14.170 evra, dok će opština dati 1.845 evra.  Za treći projekat “Izrada tehničke dokumentacije za Biznis inkubator centar” izdvojeno je 20.466 evra, a Opština daje 3.330 evra. Biznis incubator centar biće na usluzi nezaposlenima da kalše započnu svoj biznis.

– izgradnja 195 stanova  u devet opština, u okviri petog potprojekta Regionalnog stambenog programa. Stanovi koji su namenjeni izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradiće se i u Požarevcu , Malom Crniću i Žabarima. U Požarevcu je planirano da se izgradi 20 stambenih jedinica, u Žabarima 12 dok će u opštini Malo Crniće biti izgrađeno 6 stambenih jedinica. Ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosi 3.983.000 evra bez PDV, dodaje se u saopštenju.  Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS i UNHCR, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, kao i Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

– Program EU PRO koji finansira Evropska unija podržava projektr za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća. Ukupan budžet za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima je 4,5 miliona evra. Uz podršku Evropske unije u Žabarima će biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja. 

– Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ponovo je u projektu Evropske unije, jer  je na konkursu koji je objavila Nacionalna organizacija „Tempus“ u februaru školske 2017/18. godine dobila bespovratna sredstva za oganizaciju „Obuke učenika za organsko voćarstvo“.  Projekat u okviru programa Erazumu+finansiran od strane Evropske unije organizuje se u partnerstvu sa organizacijom PROBIO iz Makedonije. Projekat traje do maja 2019. godine, a mobilnost 12 učenika i 3 nastavnika planirana je u periodu od 10. do 24. septembra 2018. godine. 

–  Balon hala u okviru Sportskog centra Požarevac dobijena je u okviru projekta „Kultura bez granica“ koji se sufinasira  sredstvima iz IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije. U sklopu ovog projekta nabavljena je bina za kulturna dešavanja koja je u grad pristigla u oktobru. Projektom je predviđeno održavanje kulturno-sportskih manifestacija u Požarevcu i Anini (udruženja likovnih kolonija, folklorni ansambli, horovi, ples, turnir u malom fudbalu za veterane), kao i održavanje sajma starih zanata i proizvođača poljoprivrednih proizvoda.  Ukupna vrednost projekta je 502.000 evra, od čega je gradu Požarevcu pripalo 277.000 evra.

– projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ realizuje se u okviru programa Prekogranične saradnje Srbija Rumunija, koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) Realizacije projekta započeta je u junu 2017.godine i trajaće do novembra 2018.godine. Ukupan budžet projekta je 1.415.219,40 eura od čega Evropska unija finansira 1.202.936,49 eura.

– U krugu Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, gradi se novi objekat, površine 2.200 kvadrata. Gradnja ovog objekta predstavlja prvu fazu projekta „Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu“, dok će druga obuhvatiti rekonstrukciju zgrade iz 1874. godine. Obe faze ovog projekta, koje treba da se završe do maja 2019. godine, koštaće 336 miliona dinara. Od toga, IPA fondovi obezbeđuju 85, a Republika Srbija 15 odsto. Kapacitet postojećih zatvorskih objekata iznosi 250 osuđenica, a njih sada ima oko 300, zbog čega je neophodno proširenje kapaciteta. 

U ženskom zatvoru planira se i izgradnja spoljašnje infrastrukture, koja će se u potpunosti finansirati iz republičkog budžeta, u iznosu od 95,5 miliona dinara. U muškom zatvoru „Zabela“ u toku je rekonstrukcija sedmog paviljona, a gradi se i novi, kapaciteta 216 osuđenika. Ove godine gradiće se još dva paviljona, čiji će kapacitet biti 448 lica.

– Na Golubačkoj tvrđavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima. Revitalizaciju Golubačke tvrđave finansira EU, a sprovodi i sufinansira Austrijska razvojna agencija. Maksimović kaže da će kompletna tvrđava za posetioce biti otvorena 2019. godine. Ugovor o obnovi tvrđave Golubac, vredan 6,6 miliona evra.

– Ugovor o izgradnji sistema za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta, vredan 4,4 miliona evra, koji se takođe finansira iz fondova EU.

– u okviru projektu prekogranične saradnje “Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu” trebalo bi da se potpuno osposobi „nova“ bolnička zgrada Grad Požarevac. Čitav projekat koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje u naredne tri godine biće ukupno finansiran sa blizu 11,7 miliona evra. U okviru ovog projekta EU biće završena preostala tri sprata nove bolnice u Požarevcu. Rumunija i Srbija ovim prekograničnim projektom od strateškog značaja za obe države kreću u zajedničku borbu protiv raka i efikasnije lečenje kancerogenih oboljenja. Pored efikasnije prevencije raka i savremenog načina lečenja, najvrednija stvar koju će Požarevljani i građani u okolini dobiti je kompletno završena nova bolnička zgrada Opšte bolnice. Oko 5 miliona evra biće upravo uloženo u požarevačku bolnicu, s tim što se lokalna samouprava obavezala da u naredne tri godine iz budžeta obezbedi 15 odsto učešća od ukupno 700.000 evra. Završetkom opremanja zgrade bolnica bi 2021.godine trebalo da dobije centralni operativni blok sa intenzivnom negom, kao i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje podstiču saradnju pograničnih teritorija susednih država (prekogranična saradnja) ili saradnju delova ili celih država (transnacionalna saradnja) na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa EU je za sprovođenje prekogranične saradnje u našoj zemlji opredelila 260 miliona evra. Programi Unije predstavljaju značajan izvor finansiranja inicijativa u različitim oblastima, inovativnih rešenja, ulaganja u ljudske resurse i podsticanje mobilnosti mladih ljudi. Njihova prednost je i u tome što omogućavaju saradnju pravnih i fizičkih lica iz država članica Evropske unije i država u procesu pristupanja na konkretnim projektima i na taj način usvajanje i primenu dokazano najboljih iskustava. Republika Srbija učestvuje u 11 programa Unije.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend