Ka Evropi

Srbija ka EU: Šta donosi Medijska strategija?

Donošenje medijske strategije je izuzetno važno za novinare, medije, ali i za gradjane. Ovaj dokument treba da definiše, odredi i trasira put za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i unapređenje položaja medija, položaja i zaštite novinara, unapređenje novinarskih udruženja, informisanje na jezicima nacionalnih manjina, uređenje medija na novim tehnološkim platformama, stvaranje uslova za funkcionisanje tržišta, stvaranja uslova za samoodrživost medija, jačanje medijske i informatičke pismenosti.

Radna grupa za izradu medijske strategije predala je Vladi Srbije radni tekst medijske strategije, a u januaru bi trebalo da počne javna rasprava o tom dokumentu. Prema članovima radne grupe, cilj je da najviši standardi medijskih sloboda i medijske scene u Srbiji budu usaglašeni sa najboljom međunarodnom praksom i standardima. Pod tim se podrazumeva postojanje medijskog pluralizma i uvažavanje različitih mišljenja, poštovanje različitosti, poštovanje kodeksa, negovanje profesionalizma i odgovornosti, uz garantovanje bezbednosti novinara što je ključni preduslov za slobodno informisanje

Da će posebna pažnja biti posvećena izradi medijske strategije, nagovestio je još predsednik Vučić prilikom susreta sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezirom pre par meseci. “Važno je da radimo u skladu sa primerima iz evropskih demokratija kako bi stvorili drugačiju atmosferu u društvu. Medijska strategija je od ključne važnosti, jer bi taj dokument trebalo da osigura pluralizam medija u Srbiji”, istakao je predsednik Vučić. On je tom prilikom pozdravio spremnost Misije OEBS da učestvuje u izradi medijske strategije i naglasio da je važno sarađivati sa Misijom OEBS čija su iskustva dragocena za unapređenje reformskih procesa u Srbiji.

Da li je usvajanje Medijske strategije garancija da će se stanje u medijima popraviti? Odgovor je vrlo predvidiv!

U godini koja je za nama lokalne samouprave, Ministarstvo kulture i informisanja (MKI) i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicima raspisali su ukupno 161 konkurs za sufinansiranje medijskih projekata na kojima je dodeljeno 1.343.094.709 dinara, prema podacima sajta finansiranjemedija.rs, koji je pokrenulo Udruženje novinara Srbije (UNS). Isto udruženje je utvrdilo da ove godine 35 opština i Grad Kragujevac nisu raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Inače, u Srbiji ima 26 gradskih opština, koje nemaju obavezu raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih projekata. Način raspodele sredstava, kriterijum ocenjivanja, izbori komisija i samovolja pojedinih lokalnih šerifa su za svaku osudu I retko koju pohvalu. Tako da sve to ne daje mnogo razloga za optimizam. Ako se tome pridoda otvoreno nepokazivanje političke volje da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožavaju njihovu bezbednost i proglašavaju ih za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“, a o  prebijanju, paljenju kuće i pokušaj ubistva novinara da I ne govorimo. Sasvim je jasno situacija u medijima veoma teška, a neki tvrde i nikad gora! 

 

Medijska koalicija (koju čine NUNS, NDNV, ANEM, AOM I Lokal Press) je upravo saopštila da je Vladi Srbije predat draft Medijske strategije. U saopštenju se navodi  da su u izradi aktivno učestvovali predstavnici udruženja, te da sam tekst sadrži, u ogromnoj većini, predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalaže Medijska koalicija.

 

Medijska koalicija upozorava da se, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema nego – nasuprot – skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje. 

 

U uverenju da je dokument Medijske strategije važan i da u budućnosti može da veoma da utiče na medijsku scenu, Medijska koalicija najavljuje da će aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja, jer smatra da kroz javne rasprave kao i političkim odlukama, neki delovi ovog dokumenta mogu biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni, i to u korist onih rešenja koja dodatno unazađuju našu ionako devastiranu medijsku scenu.

 

Naravno, da ukoliko ovaj dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on može imati primenu u stvarnosti, tako da je ovaj process veoma neizvestan, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u našoj zemlji.

 

Važno je podseti da je Medijska koalicija započela dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima radi poboljšanja stanja u medijskoj sferi, ali I rešavanju brojnih nagomilanih problema u oblasti medija. Do danas nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Novinarska i medijska udruženja ušla su u dijalog sa predstavnicima vlasti posle više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene.

U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu. Iz tih razloga novinarska i medijska udruženja su 16. avgusta 2018. dostavila Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali  adekvatni odgovori I rešenje problema su izostali, izuzev rešavanja problema oko PDV-a da se na sredstva dobijena na konkursima za produkciju I izradu medijskih sadržaja ne plaća porez.

 

Podsećamo da je pored ovog problema, zahtevano da se, u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javog interesa u sferi javnog informisanja, kao i da se u skladu sa našim preporukama izradi i usvoji uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koje javni sektor dodeljuje medijima I da se izradi i usvoji uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.

Među specifikovanim zahtevima nalazi se i dopis koji je Vlada Srbije trebalo da pošalje lokalnim samoupravama i podseti ih na obavezu dostavljanja podataka Registratoru.

Novinarska i medijska udruženja su zahtevala i da se napokon razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samouparavama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja.

Na kraju, udruženja su tražila da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Malo li je problema?

 

Ostaje da se vidi da li će i kako, najvažniji medijski dokument – Medijska strategija biti usvojen i kakva sudbina čeka medije, novinare i medijsku zajednicu u 2019.godini?

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend