Ka Evropi

Ugovor za sufinansiranje projekta završetka nove bolnice

Predstavnici grada Požarevca i Opšte bolnice Požarevac potpisali su danas ugovor o finansiranju učešća grada u projektu prekogranične saradnje “Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu”. U projektu kojim bi trebalo da se potpuno osposobi „nova“ bolnička zgrada Grad Požarevac obezbeđuje 42 miliona dinara u 2018., oko 24 miliona dinara u 2019. i 18 miliona dinara u 2020.godini.

Direktor Opšte bolnice dr Danko Nikolić je nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju istakao da je projekat  značajan ne samo za Požarevac i Braničevski okrug, već i za ostatak Srbije jer će bolnica dobiti moderne prostorije i nove operacione sale.

Realizacija projekta doneće unapređenje u lečenju   onkoloških pacijenata, čiji broj se stalno uvećava.

Nikolić je istakao da radovi koji bi trebalo da počnu već početkom sledeće godine neće uticati na rad ostalih službi u zgradi.

Formiran je nadzorni organ koji će vršiti nadzor nad radovima, a u toku je tender za građevinske radove. 

Inače čitav projekat koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje u naredne tri godine biće ukupno finansiran sa blizu 11,7 miliona evra. U okviru ovog projekta EU biće završena preostala tri sprata nove bolnice u Požarevcu

Rumunija i Srbija ovim prekograničnim projektom od strateškog značaja za obe države kreću u zajedničku borbu protiv raka i efikasnije lečenje kancerogenih oboljenja.

Pored efikasnije prevencije raka i savremenog načina lečenja, najvrednija stvar koju će Požarevljani i građani u okolini dobiti je kompletno završena nova bolnička zgrada Opšte bolnice.

Oko 5 miliona evra biće upravo uloženo u požarevačku bolnicu, s tim što se lokalna samouprava obavezala da u naredne tri godine iz budžeta obezbedi 15 odsto učešća od ukupno 700.000 evra.

Završetkom opremanja zgrade bolnica bi 2021.godine trebalo da dobije centralni operativni blok sa intenzivnom negom, kao i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije.

Svi partneri na projektu dobiće modernu opremu za lečenje pacijenata sa rakom, a u Požarevcu će biti osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti.

Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti, a biće uspostavljanjeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. U Požarevcu bi trebalo da se uspostavi I hospis sa kapacitetom od 80 kreveta.

Opšta bolnica Požarevac je vodeći partner u ovom projektu, a ostali partneri su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Urgentna županijska bolnica „Pius Branzeu“ iz Temišvara, Centar za genetsku i ćelijsku terapiju u lečenju raka „OncoGen“ i Urgentna bolnica županije Karaš-Severin u Rešici.

Opšti cilj projekta je promovisanje saradnje u oblasti onkologije između medicinskih ustanova sa obe  strane granice, kako bi se omogućio pristup savremenim i efikasnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi – Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend