Mladi

Alkohol kod nas deo kulture od malih nogu

Većina adolescenata u Požarevcu alkohol prepoznaje kao problem i porok. Malo njih konzumiranje alkohola razmatra kritički i uglavnom se povinuje društvu, smatra psiholog Marija Milivojević.

Milivojević kaže da je konzumiranje alkohola „deo folklora“ od ranog uzrasta. Mladi su mu previše izloženi, iako je zakonski zabranjena njegova distribucija maloletnicima. Ni to na najbolji način nije zakonski rešeno s obzirom na to da lične isprave mogu tražiti samo ovlašćena lica. U anketi koju je sproveo Boom93, požarevački momci i devojke prepoznaju alkohol kao porok, ali retko mare za tu činjenicu.

Međutim, veći problem je što se granica prve svesne konzumacije alkohola pomera nadole. Filip Božilović iz Osnaživačkog centra ranije je rekao za Boom93 da primarna zaštita mladih ne postoji, baš iz razloga što se edukacije o alkoholu i alkoholizmu sprovode sa srednjoškolcima koji su pre toga svesno probali alkoholna pića.

Samim tim, nema ni prevencije. Milivojević dodaje da se odgovornost za ovakvo stanje često prebacuje sa porodice na školu, iako ulogu u vaspitanju dece bez alkohola treba da imaju i jedni i drugi. Kao roditelj, Marija je svesna da ne postoji mogućnost stalne kontrole dece i svakog njihovog postupka. Smatra da to nije ni dobro, ali sa decom treba razgovarati o štetnim posledicama bilo koje psihoaktivne supstance.

Mada u vrlo ranom uzrastu svesno probaju alkohol po prvi put, ne barataju činjenicama o dugoročnim i kratkoročnim posledicama koje alkohol proizvodi. Zato učenici često ostaju zatečeni kada im profesorka psihologije nacrta krivulju nastanka alkoholizma. Taj efekat je uglavnom kratkog daha, jer ključnu ulogu na razvoj tinejdžera tokom srednje škole imaju vršnjačke grupe, koje uzimanje alkohola stimulišu.

Kada se sa tim spoji činjenica da mladi vrlo malo kritički razmišljaju o mogućim posledicama uzimanja alkohola, otvara se čitav niz rizika za bezbednost momaka i devojaka, zaključuje Milivojević.

Saobraćajne nezgode, sukobi, tuče i nezaštićeni seksualni odnosi, samo su neki od mogućih bezbednosnih problema kada se povinujemo kulturi u kojoj je alkohol sveprisutan od malih nogu. Bolest alkoholizma, može se javiti na kraju kao teška psihička i fiziološka zavisnost.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ovo je zemlja za nas“. Projekat podržao Grad Požarevac.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend