Mladi

Mladi Požarevljani rizična grupa vozača

Mladi koji do 5 godina imaju dozvolu, najrizičnija su grupa vozača u saobraćaju. Uz njih, to su i stariji od 65 godina. Alkohol i brzina najčešći poroci mladih za volanom.

U Požarevcu se od početka godine zbog alkohola dogodila 31 saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali mladi do 30 godina. U proteklom periodu, poginulo je 7 osoba i još 56 je teško povređeno u saobraćajkama. Najskoriji slučaj u našoj okolini dogodio se prošle nedelje na putu za Požarevac iz Petrovca na Mlavi kada su poginula dva mladića iz Petrovca. Pored alkohola, brzina je drugi veliki porok mladih vozača. Saobraćajni inspektor Slobodan Jovanović kaže da alkohol „vuče“ i brzinu.

Zbog alkohola je u 2016.  poslato i 118 zahteva za podnošenje prekršajnih prijava, a 36 vozača je zadržano na trežnjenju. Načelnik saobraćajne policije u Požarevcu Dragan Lazarević kaže da je više puta razgovarao sa mladima koji su doživeli saobraćajku zbog alkohola. Kaže da uglavnom uviđaju grešku jer je to jak psihološki udar na čoveka. Međutim, dodaje da ima i situacija kada ne uviđaju svoju grešku i krive druge za svoje postupke.

Dve najrizičnije grupe vozača u Požarevcu su oni koji imaju dozvolu do pet godina i građani sa više od 65 godina starosti. Saobraćajna policija navodi i neiskustvo mladih kao jedan od bitnih uzroka saobraćajnih prekršaja. Ovi prekršaji vrlo lako postaju nezgode sa fatalnim ishodom, kada se na neiskustvo nadovežu alkohol i brzina.

Jelena Milenković, profesor saobraćajnih predmeta u Politehničkoj školi u Požarevcu kaže da je potrebno delovati i edukacijom od ranog uzrasta, kada su deca još uvek pešaci i biciklisti, jer će kasnije postati i vozači automobila. Iako su teorijski časovi sada deo obuke u auto-školama, i dalje ima mnogo onih koji u društvu nakon provoda, rado sednu za volan.

Jovanović u takvim situacijama naziva „opasnim oružjem“ koje može da ubije i sebe i drugoga vrlo lako. Dok iz policije savetuju da nema potrebe za „dokazivanjem“ vožnjom u pijanom stanju, Jovanović dodaje da je neophodno i više kampanja u gradu, koje se bave bezbednošću mladih. Savet za bezbednost saobraćaja je, kako kaže, opredelio novac za te vrste kampanja, ali nema koja organizacija da ih sprovede.

Iako policija svakog septembra motri na vozače u blizini osnovnih škola, efekat ove i sličnih kampanja namenjenih srednjoškolcima je uglavnom privremen. Sagovornici su saglasni da se učenju mladih mora posvetiti više pažnje, kako bi se oni što manje drugima dokazivali za volanom automobila.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ovo je zemlja za nas“. Projekat podržao Grad Požarevac.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend