Mladi

Otišao na Maltu zbog politike i ekonomije

Politička i ekonomska situacija, kako u Srbiji, tako i u Požarevcu, nije na zavidnom nivou. Miljan Dobričić je jedan od požarevačkih mladića koji sa time nije mogao više da se miri, zbog čega je otišao da radi u inostranstvo.

Dobričić je radio u Beogradu kao zdravstveni radnik pet godina. Školu je završio u Požarevcu i radio, kako kaže, human posao. Politika ga nije nikada zanimala, da se njome aktivno bavi. To je počelo da se menja kada je na poslu počeo da trpi pritisak da iz jedne stranke pređe u drugu da bi zadržao zaposlenje.

„Kad sam dobijao ultimatume bilo mi je stvarno teško. Na takve stvari nisam imao odgovor“, žali se Miljan.

Razočaran rezultatima izbora u aprilu, po prvi put je počeo da razmišlja o odlasku iz zemlje. Početkom avgusta otišao je na Maltu, gde su kako kaže sve same „obale i kamen“ ali se bar bolje živi.

„Otišao sam tamo u potrazi za nekim pristojnijim životom, u potrazi za time da više ne budem blokiran, da više ne budem kočen, da ne doživljavam čak ponekad i mobing na poslu.“ kaže Dobričić.

Problem po njegovom mišljenju nisu samo trenutna vladajuća politička garnitura i ekonomska situacija, već i činjenica da su mladi u velikoj meri podeljeni. Pojedini drugovi iz srednje škole više mu se ni ne javljaju jer znaju da podržava drugačiju političku opciju od njih. Mladi se ne identifikuju svojom starosnom grupom već po stranci čiji su simpatizeri ili aktivisti.

Član Gradskog veća i koordinator omladine Srpske napredne stranke Ivan Jović kaže da je neophodno stvoriti uslove da mladi Požarevljani ne odlaze u inostranstvo, sa čime je saglasan i predsednik omladine Socijalističke partije Srbije, Nikola Živković.

Jović smatra da se kod mladih mora pospešiti privatno preduzetništvo, ali dodaje da je to dug i mukotrpan proces. Kada je reč o političkoj kulturi, sagovornici konstatuju da je mladima neophodna politička edukacija kako bi i dugoročni efekat bio demokratičnije društvo.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend