Mladi

Politikolozi: EU logičan put. Mladi: Možda ipak Rusija?

Mladi Požarevljani u zapaženoj meri su evroskeptični, a kao razlog za privrženost istoku navode etničke, "bratske" veze sa Rusijom. Na drugoj strani, stručnjaci tvrde da civilizacijski pripadamo zapadnoevropskim narodima, a EU vide kao strateški put Srbije i u dolazećim godinama.

Činjenica je da je Požarevac poslednjih godina dobijao više novca posredno ili neposredno od zemalja Evropske unije. Sa druge, istočne strane, kapital nije dolazio u naš grad. Interesno gledano, činjenica da mladi često pokazuju više sklonosti ka istoku, ne izgleda logično. U anketi Boom93 od mladih sugrađana saznajemo da manje ili više, ali samo delimično znaju šta je Evropska unija. Za evropske integracije su čuli uglavnom posredstvom televizije, ali nisu detaljnije upućeni u to šta čini proces pridruživanja Uniji, koja su poglavlja i slično.

Veljko Obradović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da je Grad prethodnih godina realizovao više važnih projekata koje je finansirala EU, poput projekta rekonstrukcije vodovoda, novca za zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica, za brigu o starim licima i upravljanje imovinom.

Obradović kaže da je bilo i takozvanih „soft“, manjih projekata poput projekta nemačke organizacije „Help“ za samozapošljavanje, ali kaže da se ne seća da je poslednjih godina iz Rusije dolazio direktan kapital za razvoj grada.

Politikolozi Stefan Tomić i Mitar Nikolić iz Požarevca saglasni su u oceni da je uprkos manjkavostima, Evropska unija i dalje jedini logičan izbor strateške politike Srbije u dolazećim godinama.

Nikolić kaže da se nedavnim Bregzitom otvorila mogućnost za veće „zbijanje redova“ među postojećim članicama Evropske unije, dok se ekonomski mora nadomestiti britansko tržište. Zbog toga smatra izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije kao dobru stvar za nas. Samu Evropsku uniju odabrao je na master studijama kao polje interesovanja.

Nikolić ističe da su njene dve glavne karakteristike solidarnost i saradnja, dok su neki od osnovnih principa EU vladavina prava, slobodno tržište i sloboda govora. Stefan Tomić negira da ovi postulati kod nas postoje, dok Mitar Nikolić saglasan je da svakako ima prostora za napredak u ovim oblastima.

U prilog tvrdnji da u Srbiji nema vladavine prava, Tomić iznosi tvrdnju da se pravila i zakoni suspenduju od slučaja do slučaja, pa navodi primere rušenja u Savamali i skorašnjeg slučaja nelegalne gradnje u Novom Pazaru.

Kada je reč o tržištu, Nikolić kaže da se u EU cene marljivost, kompetentnost i znanje. Tokom boravka u Švedskoj, Mihajlo Jovanović, devetnaestogodišnjak koji namerava da napusti Požarevac i otisne se put Skandinavije, potvrđuje ovu tvrdnju kao činjenicu. Smeta mu što u Srbiji nema mnogo mogućnosti za posao, ali i što i tamo gde je ima, obično nisu presudne tri navedene osobine radnika.

Osim toga, školski sistem je značajno napredniji od srpskog, ističe Jovanović. Nastava u školi je podeljena na dva dela u toku dana, a momci i devojke se u međuvremenu druže. Time se po njegovoj oceni značajno doprinosi i negovanju kulture tolerancije među osobama različite narodnosti, boje kože, kose i slično.

Veljko Obradović navodi da je u Požarevcu kultura uz književno izdavaštvo svetla tačka, a činjenicu da imamo tri glumačka festivala naveo je kao pozitivan primer kulturne baštine. Ekonomski i dalje kaskamo i kao grad i kao država. Sistemski takođe. Stefan Tomić kaže da je neverovatno da Evropska komisija nije odreagovala na spomenute slučajeve Savamale i Novog Pazara u svojim izveštajima.

Zbog toga i sam priznaje kod sebe porast skepse prema prijemu u EU, ali ne odustaje od ideje prihvatanja vrednosti koje nekadašnja evropska ekonomska zajednica zastupa. Ovaj entitet je od kraja četrdesetih i početka pedesetih godina prošlog veka narastao u super-državu od 500 miliona stanovnika. Mitar Nikolić kaže da i ovakva organizacija ima svoje probleme poput sporosti u odlučivanju i reagovanju na krizne situacije, što se pokazalo tokom ukrajinske i migrantske krize poslednjih godina.

Direktne benefite za mlade Požarevljane Nikolić vidi u njihovoj mobilnosti. Moći će da se susreću sa novim kulturama, mada se kod nas članstvo u EU tumači kao sigurna plata od 1.000 evra za svakog radnika. EU nudi samo bolje mogućnosti, ali ne garantuje ništa, podseća Nikolić.

Put evropskih integracija, omogućio je i medijima više slobode. Brojni projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova bave se korupcijom nosilaca javnih funkcija i njihovom odgovornošću.

Na drugoj strani, Stefan Tomić ne misli da će se u Požarevcu bilo šta drastično promeniti kada Srbija uđe u Evropsku uniju, ako se ne promeni struktura nosilaca javnih funkcija u Požarevcu. On dodaje da bi zbog otvorenosti tržišta mnogi mladi odavde samo iskoristili priliku da odu u neku od razvijenijih zemalja. Veljko Obradović kaže da je moguće da se slobodno pristupi tržištu rada Unije tek sedam godina od pristupanja ovom entitetu. To znači da bi Srbija, ako se obistini projektovano priključenje 2021. godine, tek 2028. ostvarila pun protok i mobilnost ljudi ka drugim zemljama članicama.

Mitar Nikolić napominje da je kod procesa pristupanja EU ključno da EU bude sredstvo, a ne cilj. Nužno je da sami radimo na poboljšanju sistema, a ne da na ceo ovaj proces gledamo kao na prinudu koju nam neko „odozdo“ nameće.

Iz Kancelarije za LER poručuju da su za sada projekti prekogranične saradnje sa Rumunijom bili odličan potez, da se sa lokalnom samoupravom u rumunskoj Rešici sarađuje odlično, ali da se još takvih poslova planira i u budućnosti.

Srbiju narednih dana očekuje moguće otvaranje tri nova poglavlja u procesu pregovora- o javnim nabavkama, nauci, obrazovanju i kulturi. Ukupno moramo da prođemo kroz 35 poglavlja.

Ako narednih godina i uspemo da pristupimo Uniji, to nam nužno ne obećava da ćemo moći odmah da se nazovemo građanima Evrope. Suština pristupa je, objašnjavaju politikolozi, u putu do trenutka pristupanja. Ako se država do pristupanja zaista uredi, onda je paraf na sporazum o priključivanju puka formalnost.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ovo je zemlja za nas“, koji podržava Grad Požarevac

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend