Mladi

Prevencija vršnjačkog nasilja putem radionica namenjenih učenicima

Projektom NAJjače protiv nasilja učenice Požarevačke gimnazije ukazuju na opasnosti od nasilja I na značaj učenja o načinima sprečavanja istog.

Jedna od radionica održana je prethodnih dana u Osnovnoj školi “Sveti Sava” gde su članovima učeničkog parlamenta tokom predavanja promovisane ideje o nenasilju, načini kako da zaustave nasilje ukoliko do njega dođe I kako da ohrabre svoje vršnjake da probleme umesto nasiljem rešavaju mirnim putem.

Živkica Đorđević, pedagog I saradnica na projektu ističe da su sagledani načini izlaska iz začaranog kruga nasilja.

“Kao modeli ponuđeni su kvalitetna organizacija nastave, vannastavne aktivnosti koje podstiču razvoj učeničkih interesovanja I darovitosti, kao I neke vidove dodatnog rada poput savetodavnog rada, psihoedukacija žrtve I nasilnika I medijacija kao model nenasilnog rešavanja konflikta”, navodi Živković.

FOTO: Milica Mihajlović

Projekat promoviše ideju nenasilja i usmeren je na osnaživanje mladih iz lokalnih sredina da zaustave nasilje, da sami ne učestvuju u nasilju i da ohrabre svoje vršnjake da probleme rešavaju mirnim putem.

Udruženje Kreativna pedagogija uključilo se u realizaciju kao saradnik na projektu sa željom da pruži stručnu i moralnu podršku u zajedničkom nastojanju da se ideje mira, nenasilja i humanosti promovišu u školama, a mladi osnažuju da ih prezentuju svojim vršnjacima.  Članovi Udruženja angažovani su u kreiranju i realizovanju obuke za nastavnike supervizore, kao i u pružanju podrške u daljoj realizaciji projekta.

Projekat sprovodi Udruženje građana Svet reči iz Velike Plane uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a u čast preminulog maturanta Stefana Filića koji je život izgubio u februaru ove godine kao žrtva vršnjačkog nasilja.

FOTO: Milica Mihajlović

U narednom periodu učenice Požarevačke gimnazije zajedno sa svojim profesorima koji su prošli obuku realizovati radionice u različitim osnovnim i srednjim školama u Braničevskom okrugu sa ciljem da prošire svest o sve učestalijoj pojavi nasilja.

 

 

 

 

Avatar

Milica Mihajlović

Učenica sam društveno-jezičkog smera Požarevačke gimnazije. Volim da putujem, čitam i pišem, a najviše uživam u konferansijerstvu. Novinarstvo me je privuklo zbog svoje raznolikosti i mogućnosti da širim svest o značajnim društvenim temama. Oduvek sam zaljubljenik u društvene nauke, prema kojima sada gajim ljubav kao starija polaznica lingvistike Istraživačke stanice Petnica.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend