Naše pare

Civilni sektor i mediji kao nadzor

Lokalne samouprave u Srbiji u obavezi su da formiraju lokalna tela za borbu protiv korupcije u skladu sa obavezama koja je Srbija prihvatila u okviru poglavlja 23 u pregovaračkom procesu pristupanja EU.

Član Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) iz Niša, Zorica Miladinović kaže da LAF u Požarevcu moraju da čine ljudi sa ličnim i profesionalnim integritetom, a ne nekakvi odbornici i članovi političkih partija koje će kontrolisati vlast.

Ona je bila gost javne tribine u Požarevcu sa koje je upućen predlog medijima i nevladinom sektoru da konkurišu za sufinansiranje medijskih sadržaja i projekata udruženja građana sa temema koje se tiču prevencije korupcije i podizanja svesti o ovom problemu.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i LAF Niš zagovaraju da se model antikorupcijskog foruma u Nišu primeni i u svim gradovima u Srbiji, sa obavezom lokalnih samouprava da njihov rad finansiraju u lokalnom budžetu.

LAF u Nišu postoji od 2013.godine i formiran je nakon usvajanja Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj skupštini. Čine ga predstavnici nevladinog sektora, novinarskih udruženja, Agencije za borbu protiv korupcije i u njemu nema predstavnika vlasti i političkih partija.

Na inicijativu BIRODI od 2010.godine u Srbiji je formirano 10 LAF-ova, ali je samo niški ostvario svoju funkciju u pravom smislu.

Problem je, međutim, odnos lokalnih političara koja na razne načine pokušavaju da onemogući normalan rad ovog tela. Tako LAF nije u budžetu, a morao bi da bude. Njihova kancelarija 8 meseci nije imala struju pod čudnim izgovorima, a sada nemaju grejanje. 

LAF u Nišu je u prethodnom periodu zajedno sa BIRODI sproveo monitoring konkursa za medijsko sufinansiranje gde je otkrio niz nepravilnosti u trošenju javnih sredstava. Kontrolisali su primanja, imovinu i povezana lica sa funkcionerima u lokalnoj vlasti i pokrenuli postupke pred nadležnim institucijama.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend