Naše pare

Guseničarom do lekara (VIDEO)

Problem arhitektonskih barijera u zgradama Doma zdravlja rešen je kupovinom „guseničara“. Uz pomoć ovog uređaja osobama sa invaliditetom i svima koji ne mogu samostalno da se kreću omogućen je pristup svim ordinacijama. Uređaj je plaćen iz budžeta 370.000 dinara.

U vreme kada su izgrađeni objekti Doma zdravlja u Požarevcu, standardi su bili drugačiji, tako da su uska stepeništa karakteristična za sve zgrade koje koristi ova ustanova.

Pacijente koji ne mogu samostalno da se kreću do sada nosili do ordinacija. U Domu zdravlja, zapravo ne postoji nijedno prizemno odeljenje, a standardizovana rampa za pristup osobama sa invaliditetom se nalazi samo na jednom objektu.

Uslova za izgradnju unutrašnjih liftova nema. S druge strane, postavljanje spoljnih liftova bilo bi preskupo, kaže direktor Dragan Rakić.

On navodi da je Dom zdravlja imao nameru da od sopstvenih sredstava nabavi „guseničar“, ali je Grad Požarevac ipak odlučio da izdvoji sredstva iz budžeta.

„Ovo je bio jedini način da odgovorimo potrebama ljudi koji se kreću uz pomoć kolica. Mogućnost za liftove nije postojala, a izgradnja spoljnih liftova bi bila preskupa.  Da ne bi davali 20-30 hiljada evra za liftove, razrešili smo sve sa 370 hiljada dinara koliko je koštao guseničar“, rekao je on.

Nosivost „guseničara“ je 130 kilograma sa kolicima, a uređajem upravlja jedna osoba.

Nabavka uređaja Domu zdravlja je važna i zbog predstojeće akreditacije. Do sada je problem arhitektonskih barijera bio razlog zbog čega ova ustanova nije mogla da stekne akreditaciju na sedam godina.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend